Namen fotografske razstave je ohranitev zgodovinskega spomina na usode žrtev nacističnih koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno, zlasti Romov. Foto: Center kulture Španski borci
Namen fotografske razstave je ohranitev zgodovinskega spomina na usode žrtev nacističnih koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno, zlasti Romov. Foto: Center kulture Španski borci
Avtorji in sodelujoči pri fotografski razstavi Spomini izpod pepela se v imenu romske skupnosti v Sloveniji iskreno zahvaljujejo za podporo pri realizaciji projekt Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani, Zvezi romske skupnosti Umbrella-Dežnik, in Uradu Vlade RS za narodnosti. Foto: Center kulture Španski borci
Posebno zahvalo za pomoč namenjajo gospe Sonji Vrščaj, preživeli interniranki Auschwitza, ki jim je s svojimi podatki in informacijami približala življenje v Lagerju A. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik

Danes ob 17.00 bodo v Galeriji Internacionala s teraso v Centru kulture Španski borci odprli fotografsko razstavo Spomini izpod pepela Harisa Tahirovića, razstavo v spomin vsem žrtvam holokavsta, predvsem Romom, umorjenih v koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Razstavo prireja Društvo romski informacijski center Anglunipe.

V okviru razstave so se posvetili proučevanju in spominjanju na grozote holokavsta nad Romi iz obdobja druge svetovne vojne. Fotografije so nastale ob vključitvi mladih iz romske in drugih etničnih skupnosti v načrtovane projektne poti na kraje spominjanja pod mentorstvom in vodstvom Tahirovića in strokovnim mentorstvom fotografa Marka Cotič - Trojerja.

Za ohranitev zgodovinskega spomina
Namen projekta je tudi ozaveščanje Romov in večinskega prebivalstva o usodi Romov v času holokavsta, saj so te žrtve večinoma pozabljene ali celo ignorirane pri večinskem prebivalstvu, malo pa je zavedanja o teh žrtvah tudi med romsko populacijo.

Z vključitvijo mladih v obiske teh krajev spominjanja in s pričanjem o zgodovini njihovih prednikov oziroma pripadnikov njihove etnične skupnosti želijo ohraniti ta zgodovinski spomin in doseči, da se z njim seznanijo in ozavestijo zgodovino neenakopravne in diskriminatorne obravnave romske skupnosti tudi obiskovalci oziroma gledalci razstav. Ker so preživeli iz taborišč zdaj večinoma pokojni, se namreč možnost njihovega živega pričevanja izgublja.

Največji cilj, ki so si ga v Društvu romski informacijski center Anglunipe zadali, je izobraziti mlade Rome in tudi večinsko prebivalstvo o pomenu spoštovanja človekovih pravic in potrebe po boju za večjo enakopravnost in družbeno vključenost kot jamstvo, da se kaj takega nikoli več ne zgodi.

Želijo okrepiti pripravljenost romske mladine in mladih iz drugih etničnih skupnosti, da branijo človekove pravice in postanejo glasniki miru v svojih skupnostih in socialnih krogih ter širše v splošni populaciji.

Razstava bo na ogled do 7. aprila.