Svetišča Zemlje so poleti vabila v Tivoli Foto: RTV SLO
Svetišča Zemlje so poleti vabila v Tivoli Foto: RTV SLO
Svetišča Zemlje
Južna Amerika je Krivicu ponudila veliko fotografskih priložnosti. Foto: RTV SLO

Na promenadi v mariborskem Mestnem parku so odprli fotografsko razstavo Svetišča Zemlje. Podobe je v objektiv ujel fotograf Matevž Krivicnato pa je odprtje popestrila še projekcija dveh Krivičevih multivizij, Kaliyuga in Tribe.

Svetišča Zemlje so Krivičev obsežen mednarodni umetniški projekt, avtor pa skuša s fotografijami gledalca opomniti, da obstaja tudi drugačen svet kot tisti, ki ga vsak dan vidimo na televiziji, v časopisih in drugih medijih. Med svojimi številnimi potovanji po svetu je Krivic opazil nekaj posebnega, kar povezuje sicer zelo različne kulture po svetu. Skoraj povsod obstajajo pozitivni kraji, svetišča, ki jih je naredila kar Zemlja sama ali pa človek.

S fotoaparatom po svetu
Razstava, na kateri je na ogled 60 panoramskih fotografij velikega formata (250 x 125 cm) na 27 panojih, je junija, julija in avgusta že gostovala v ljubljanskem parku Tivoli. Fotografijam z vseh koncev Zemlje se pridružuje tudi deset motivov iz Slovenije. Kitajska, Čile, Jemen, Maroko, Mali, Pakistan, Iran, Bolivija, Brazilija, Mongolija, Kenija, Turčija in Slovenija so države, ki jih je obiskal Krivic in v njih odkril kraje z nenavadno močjo. Svetišča Zemlje bodo na ogled do 30. septembra. Fotografije spremljajo besedila Ane Pogačnik.

Fotograf Matjaž Krivic je dvakratni dobitnik nagrade priznanega Royal Geographic Society - nagradili so ga leta 2002 in 2003. Prvi fotoaparat je kupil pred manj kot desetimi leti.