Mark Wallinger se boskušal med uradne naslednike slikarja JMW Turnerja prebiti z razstavo, ki parafrazira gesla aktivista Briana Hawa. Foto: Reuters
Mark Wallinger se boskušal med uradne naslednike slikarja JMW Turnerja prebiti z razstavo, ki parafrazira gesla aktivista Briana Hawa. Foto: Reuters
Mike Nelson: The Deliverance and The Patience
Mike Nelson ustvarja objekte, ki hkrati pripadajo svetu umetnosti in arhtekture.
Tomma Abts
Lani je Turnerjeva nagrada povsem prvič pripadla ženski slikarki. Foto: Tate Gallery

Razglasili so namreč nominirance za eno najuglednejših britanskih umetniških nagrad, za katero se lahko potegujejo na Otoku delujoči umetniki, mlajši od 50 let. Za nagrado, ki jo bodo 3. decembra podelili v Liverpoolu, letošnji evropski kulturni prestolnici, se potegujejo Mark Wallinger, Zarina Bhimji, Nathan Coley in Mike Nelson.

Od boja med konji do boja med ljudmi
Wallinger je nekoč že bil med kandidati za Turnerjevo nagrado. To je bilo leta 1995, ko je navdušil z razstavo, za katero je navdih našel v svojem navdušenju nad konjskimi dirkami. Tokrat ga je k delu spodbudila precej manj hvalevredna dejavnost. Vojna. Žiranti so namreč Wallingerja izbrali zaradi njegove postavitve State Britain, ki je ravno ta čas na ogled v galeriji Tate Britain in ki je umetniška predelava protestnih gesel družbenega aktivista Briana Hawa.

Zarina Bhimji, z mislimi še vedno doma
Zarina Bhimji je v Ugandi rojena fotografinja. Čeprav je njen glavni medij za izražanje fotografija, se je Bhimjijeva v zadnjih letih posvetila tudi videu. Čeprav je od njenega prihoda v veliko Britanijo minilo že več kot dve desetletji, se Zarina Bhinji v svojih delih pogosto vrača k tematiki življenja in narave v državah tretjega sveta, stalnica njenih del pa je tudi tematiziranje čustev izgube, žalosti in ločitve od bližnjih ter čustvenih in družbenih prevratov.

Tudi arhitektura je lahko umetnost
Umetnost Škota Nathana Coleya tematsko kroži okoli preučevanja družbenih konotacij urbanega okolja. Svoj pogled na arhitekturo in urbanizem ter življenje v njiju Cole izraža v številnih medijih, skulpturi, fotografiji, risbi in videu. Blizu Coleyjevi usmeritvi je tudi drugi povratnik v skupino Turnerjevih nominirancev. To je Mike Nelson, čigar zaščitni znak so velike prostorske instalacije, ki so pravi mali objekti; pogosto teatralni, včasih pa presenetljivo blizu pravi arhitekturi.

Dela nominirancev bodo na razstavi v galeriji Tate Britain predstavljena od 19. oktobra. Lani je Turnerjeva nagrada pripadla v Nemčiji rojeni Tommi Abts, ki je postala povsem prva ženska slikarka, ki je prejela Turnerjevo nagrado.