Teritoriji, identitete, mreže se razprostirajo v Moderni galeriji. Foto: Moderna galerija
Teritoriji, identitete, mreže se razprostirajo v Moderni galeriji. Foto: Moderna galerija
Razstava je posvečena kustosu Igorju Zabelu. Foto: RTV SLO
Katalogi prinašajo podatke o treh preglednih razstavah slovenske sodobne umetnosti. Foto: RTV SLO

Razstava, ki sta jo postavila kustosa Igor Španjol in nedavno umrli Igor Zabel, pomagala pa jima je še skupina sokustosov, prinaša dela, ki jih je v zadnjem desetletju ustvarilo približno 70 likovnih umetnikov, ravno toliko arhitektov in arhitektnih birojev, okoli 30 oblikovalcev in oblikovalskih studiev ter 15 filmskih ustvarjalcev. Značilnosti del, ki bodo v Ljubljani na ogled do 9. oktobra, so odmik od ideje avtonomnega umetniškega objekta in prehod v multimedijsko delo.

O vlogi umetnikov v sodobnosti
Razstava, posvečena Igorju Zabelu, je poleg tega prikazala tudi, kako se umetnost zadnjega desetletja "širi v socialni prostor in obenem izrablja in kritično reflektira nove medije in tehnmologije, ki so ji na voljo. Umetniki velikokrat razmišljajo o svoji vlogi v družbi in s svojim delom razvijajo kritične, politične in odporniške strategije," so zapisali v Moderni galeriji.

Medsebojno vplivanje umetniških zvrsti
Na predstavljeno likovno umetnost zadnjega desetletja so vplivale tudi druga umetniška področja, kot so oblikovanje, glasba, arhitektura in performativne umetnosti. Tudi izdelke teh umetniških zvrsti, ki so se v stiku z likovno umetnostjo tudi same razvijale, si je mogoče ogledati na pregledni razstavi v Moderni galeriji, ki jo spremlja obsežen katalog s prispevki strokovnih sodelavcev.

Zadnje desetletje so vidno zaznamovali:
Španjolu in Zabelu so pri delu pomagali sokustosi Tadeja Glažar, Tina Gregorič, Petja Grafenauer Krnc, Maja Kržišnik, Dunja Kukovec, Bojana Kunst, Christoph Luchsinger, Vendran Mimica, Nataša Petrešin in Majda Širca. Med umetniki, ki so jih vključili v razstavo, so Viktor Bernik, Narvika Bovcon, Aleš Vaupotič, Luka Dekleva, Vadim Fiškin, Davide Grassi, Zmago Lenardič, Polonca Lovšin, Marjetica Potrč, Arjan Pregl, son:DA, Matej Andraž Vogrinčič in Metka Zupanič. Arhitektonske dosežke med drugim zastopajo Marko Apollonio, Miha Kerin, Tomaž Krušec, Kud sestava, Bevk Perović arhitekti, Davorin Gazvoda, Sadar Vuga arhitekti in Edo Ravnikar.

Miha Kerin, Rok Oblak, Bojan Klančar, Martin Bricelj, Asobi, Ajax Stuio in drugi predstavljajo oblikovalce, Janez Burger, Jan Cvitkovič, Silvan Furlan, Metod Pevec, Sašo Podgoršek, Maja Weiss in Andrej Košak pa so nekateri od režiserjev, katerih filmi bodo predstavljeni na razstavi.