Gatnikovi stripi so s svojo provokativnostjo in slogovno svežino odprli vrata alternativni produkciji. Foto: www.stripi.si
Gatnikovi stripi so s svojo provokativnostjo in slogovno svežino odprli vrata alternativni produkciji. Foto: www.stripi.si
Lords of Dirt
Pobudo za projekt je dala skupina slovenskih umetnikov mlajše generacije − Meta Grgurevič, Mark Požlep in Jaša −, ki s samostojnimi projekti preizkušajo samosvoje ustvarjalne pozicije, usmerjene k skupinski, dopolnjujoči produkciji. Foto: Umetnostna galerija Maribor

Stripi, v Mariboru razstavljeni pod naslovom Superjunaki, ljubezen, pregovori in absurd, so izhajali med letoma 1969-1973, pozneje pa izšli še v knjigi Magna purga - danes in nikoli več.
"Subvertiral je temeljne klišeje komercialnega stripa in ustvaril povsem avtorska dela, ki s svojim pronicljivim humorjem slikajo kritično in vedno aktualno podobo družbe, pa naj bo ta iz sedemdesetih let prejšnjega ali iz začetka 21. stoletja," so zapisali v druženju EPeKa.

Informacijski vsakdanjik spet v naročju subjekta
Poleg razstave stripov, ki bo na ogled do 7. januarja, v Mariboru danes odpirajo razstavo del mednarodne skupine avtorjev mlajše generacije Claire Dantzer, Mete Grgurevič, Giorgia Guida, Jaše, Kyle Milne, Valeria Nicolaia, Marka Požlepa, Jyrkia Riekkia in Urše Vidic. Lords of Dirt po besedah kustosinje Simone Vidmar raziskuje konstrukcije vsakdanjih realnosti in umeščenost subjektov znotraj teh.
Projekt predstavlja reorganizacijo, prisvajanje in subjektivizacijo informacijskega vsakdanjika, zaznamovanega z mitologijo banalnega, da bi ga prek izkušnje realnosti umetniškega dela znova izročili v naročje subjekta.
Hiperambientalna postavitev, ki bo v UGM-ju na ogled do 15. januarja, je realizirana s strukturo vidnih in čutnih impulzov, posredovanih skozi izrazne medije oziroma s pomočjo vsakdanjih materialov in tehnoloških rešitev.