Nemogoče je vedeti, ali se je Banksy iz Stonehenga ponorčeval ali pa se je ponorčeval le iz tistih, ki še danes sledijo naukom, na katere so (beri: naj bi) prisegali stari Kelti. Foto:
Nemogoče je vedeti, ali se je Banksy iz Stonehenga ponorčeval ali pa se je ponorčeval le iz tistih, ki še danes sledijo naukom, na katere so (beri: naj bi) prisegali stari Kelti. Foto:
Banksy: anarhistična podgana
Nekatera Banksyjeva dela so pravi politični slogani, izraženi v nekaj potezah.

Na prizorišču največjega glasbenega festivala na svetu Glastonbury je postavil približek replike svetišča starih Keltov Stonehenge. Izraz približek je pravi. Kompozicija kamnov je namreč poustvarjena iz prenosnih stranišč. Tudi osrednji element Stonehenga, veliki oltarni kamen, je pri "ponaredku" narejen iz stranišča, na pol zakopanega v polje.

Sveto stranišče na svetem polju hipijev
Da bi bilo delo še večji posmeh sodobnim privržencem keltske religije, stoji na kraju, ki ga udeleženci festivala - posebno tisti, ki še danes vztrajajo pri načelih hipijevske subkulture - imenujejo Sveti prostor (Sacred Space). Ravno med to strujo obiskovalcev se namreč najde precej takšnih, ki "resnico" o življenju še vedno iščejo tudi v naukih druidov, keltskih svečenikov. Skoraj zanimivejši od "Stonehenga št. dva" pa je morda Banksyjev odnos do svojega dela. Po poročanju časopisa Guardian je povedal: "Veliko spomenikov je precej "bednih", ta pa je zares prava gomila šare."

Zvezdnik bristolske aerosolne scene
Ime Banksy in delo človeka, ki se skriva za tem imenom, poznajo tako rekoč vsi Britanci. Skoraj nihče pa ne ve, kdo v resnici je Banksy. Menda gre za leta 1974 rojenega Roberta Banksa, rojenega v bližini Bristola. Nekoč naj bi se šolal za mesarja, konec osemdesetih pa naj bi postal del tedanje bristolske "aerosolne scene". Šlo je seveda za velik razcvet grafitarstva v tem obmorskem mestu. Mladi Banksy se je v tej sceni našel in si kot avtor pronicljivih in pogosto satiričnih komentarjev političnih, kulturnih in etičnih tem hitro pridobil ugled.

Posebnost njegovega "opusa" so tudi samosvoje predelave slovitih umetnin, kot so platna Clauda Moneta in Edwarda Hopperja. Banksy je po letu 2000 vedno bolj postajal pravi član umetniškega "establishmenta". Kot avtorja naslovnice za svoj album Think Thank so Banksyja najeli Blur, njegove slike pa so se začele pojavljati tudi na dražbah uglednih dražbenih hiš, kjer so jih kupovali še uglednejši "osebki", med njimi tudi Christina Aguilera.