Miki Muster je slovenskim otrokom podaril enega najlepših daril - kup zabavnega branja. Foto: RTV SLO
Miki Muster je slovenskim otrokom podaril enega najlepših daril - kup zabavnega branja. Foto: RTV SLO
Miki Muster pred liki, ki jih je ustvaril.
Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik so prepotovali svet.

Miki Muster, legendarni slovenski avtor stripov in pionir ne le slovenskega, ampak tudi jugoslovanskega risanega filma,je v razstavnem prostoru Pošte Slovenije na Čopovi v Ljubljani na ogled ponudil pregledno razstavo svojih del.

Neumoren oglaševalec
Postavitev del očeta nepozabne trojice Trdonja, Zvitorepec in Lakotnik je pospremil tudi izid kataloga, ki ponuja vpogled v opus Mikija Mustra. Muster ni le legenda slovenskega stripa, vpisal se je tudi med najboljše domače avtorje politične karikature. Muster je poskrbel tudi za svojevrstno revolucijo v jugoslovanskem oglaševanju. Med letoma 1967 in 1990 se je podpisal pod kar okoli 380 reklamnih spotov, njegovi oglaševalski filmi pa so bili pravi mali potres v jugoslovanskem oglaševanju.

Kot je v pogovoru za časopis Delo povedal Miki Muster, so jugoslovanski oglasi za podjetja v ospredje postavljali ideale samoupravnega socializma: stroje, zadovoljne delavce in vodstvene kadre. Muster pa je bil prvi, ki je v oglase vnesel nekaj humorja. Prelom je prinesel spot za hlačne nogavice, v katerem navihani maček navdušeno trga nogavice mimoidočih žensk, le gospa, ki nosi nogavice prav določene blagovne znamke, ga ukroti.

Izhod v Nemčiji
Zaradi omejenih možnosti za "sproščanje" svojih idej si je Miki Muster vsakdanji kruh dolgo služil v Nemčiji. Leta 1973 se je pridružil Bavarii Filmu, v Nemčiji pa je ostal do leta 1990. V skoraj 20 letih je ustvaril vrsto risanih filmov; naj jih naštejemo nekaj: Mordillo, Omma, bitte kommen (Babica, prosim pridi), serija o detektivu Nicku Knattertonu.

Prigode Trdonje, Lakotnika in Zvitorepca otrokom niso prinesle le dolgih (ki pa so minile kot nič) ur prebiranja zabavnih dogodivščin treh posrečenih junakov. Miki Muster je svoje junake poslal v tuje dežele (celo v vesolje) in tako otroke seznanil z nenavadnimi kraji, ki jih sami niso obiskali. V zgodbe je Muster vpletel vrsto ljudskih modrosti in otroke mimogrede seznanil še z nekaj vedno uporabnimi informacijami.