Gostja odprtja razstave je bila konec februarja tudi sama Sylvette, ki zdaj slike in keramiko ustvarja pod imenom Lydia Corbett. Foto: EPA
Gostja odprtja razstave je bila konec februarja tudi sama Sylvette, ki zdaj slike in keramiko ustvarja pod imenom Lydia Corbett. Foto: EPA

V času njunega (platonskega - ona je imela 19, on 73 let, a je bil tudi v jeseni življenja zelo "radoživ" možakar) druženja je nastalo več kot 50 portretov mladenke v različnih medijih, ki jih je obvladal Picasso. Serija Sylvette je takoj postala senzacija: številni ugledni fotografi in novinarji so želeli ujeti skupne trenutke velikega umetnika in njegovega modela.

Visokorasla in svetlolasa Sylvette ni zgolj ustrezala lepotnemu idealu tistega časa, ampak je tudi sama postavljala merila: seksbomba 60. Brigitte Bardot naj bi si prav po Sylvettinem vzoru začela lase spenjati v konjski rep in postala svetlolaska iz stekleničke.

V bremenski Kunsthalle so konec februarja odprli razstavo Sylvette, Sylvette, Sylvette: Picasso in model, na kateri so 60 let po nastanku serije na ogled nekatera izmed del, ki jo sestavljajo, hkrati pa so jih postavili v časovni okvir 50. let in Picassovega dela iz tistega obdobja, saj je dober kazalnik estetskih in popularnokulturnih okvirjev povojne dobe.

To je bil tudi čas, ko se je krhala umetnikova zveza s Francosie Gilot, zorela pa nova ljubezen z Jacqueline Roque. Kot je nekoč povedala Sylvette, je njena mladostna nedolžnost slikarju dajala nekakšno stabilnost v nemirnem zasebnem življenju.