Leta 1999 je Vrkljan zastopal svojo državo na beneškem bienalu, sicer je svoje delo predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, Foto: Luka Medja
Leta 1999 je Vrkljan zastopal svojo državo na beneškem bienalu, sicer je svoje delo predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, Foto: Luka Medja
Zlatan Vrkljan, Botanični vrt II.
V ponedeljek, 8. februarja, bo razstava odprta, vstop nanjo pa brezplačen. Foto: Cankarjev dom

Postavitev združuje 13 slik v večjem in osem v manjšem formatu v klasični tehniki olja na platnu.

Kot je zapisano v programski knjižici CD, gre za težko, v glavnem temno slikarstvo z močnimi pikturalnimi poudarki. Avtor se namreč v poznem zrelem obdobju vrača k nekaterim izhodiščem iz študijskih let, ki jih preliva v svoje podobe s sedanjo občutljivostjo, vednostjo in veščino v času, ki slikarstvu ni naklonjen.

"Apologija slikarstva v novem tisočletju"
Tonko Maroević pa je v katalogu zapisal, da v delih prevladuje bolj razvejan motivni razpon in bogatejša paleta, umetnik pa je želel pokazati svojo iznajdljivost tako v velikih formatih kot tudi v manjših velikostih. Avtor se je namenil delovati v svojevrstni kontinuiteti t. i. zagrebške šole, pri kateri gre za postopke slojevitega nanašanja barve, gradnjo oblike iz temnega ozadja s subtilnim, tonskim stopnjevanjem.

Po njegovih besedah ima razstava sintezni značaj individualnega izraza, potopljenega v zakonito podlago najvišjih pridobitev izbranega medija in tako predstavlja tudi svojevrstno apologijo slikarstva v spremenjenih in relativizirajočih pogojih novega tisočletja.

Uveljavljeno ime hrvaškega slikarstva
Predstavnik zagrebške šole Vrkljan pripada uveljavljeni generaciji hrvaških likovnih umetnikov. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, zanj je prejel najpomembnejše hrvaške nagrade.

Razstavo, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem za umetnost in obrt, bo spremljala projekcija fotografij, prek katerih se bodo lahko obiskovalci seznanili s celotnim slikarskim opusom umetnika. Na ogled bo do 20. marca.