Ljubljana mu je usojena od otroštva: prvič je v slovensko prestolnico prišel po rušilnem potresu v Skopju leta 1963. Kasneje je študiral na likovni akademiji - in ostal. Foto: Lidija Dimkovska
Ljubljana mu je usojena od otroštva: prvič je v slovensko prestolnico prišel po rušilnem potresu v Skopju leta 1963. Kasneje je študiral na likovni akademiji - in ostal. Foto: Lidija Dimkovska

Ostaneš tam, kjer se lahko realiziraš kot človek in kot slikar.

Atanasov je dobitnik študentske Prešernove nagrade za slikarstvo in mnogih drugih nagrad in priznanj doma in v tujini. Foto: Lidija Dimkovska

Rušilni potres v Skopju leta 1963 je bil vzrok temu, da je desetletni Todorče prvič obiskal Ljubljano. Deset let kasneje se je vrnil kot študent Akademije za likovno umetnost in ostal do danes.

Portret slovenskega slikarja makedonskega rodu Todorčeja Atanasova si lahko ogledate v oddaji NaGlas!, ki je na sporedu ob 14.20 na prvem sporedu TVS vsak drug torek. NaGlas! je na voljo tudi v 4D-arhivu MMC-ja.

Bernikov in Borčičev študent
Leta 1977 je diplomiral, dve leti pozneje tudi zaključil slikarsko specialko pri profesorju Janezu Berniku. Leta 1982 je končal še grafično specialko pri profesorju Bogdanu Borčiču. Je dobitnik študentske Prešernove nagrade za slikarstvo ter mnogih drugih nagrad in priznanj doma in v tujini.

Mikrokulturni center za makedonske umetnike
Njegova zadnja razstava z naslovom Slike iz ateljejskega depoja je oznanilo odprtje Galerije MKD na Metelkovi v sklopu Makedonskega kulturnega društva, ki obstaja že 23 let. Dime Temkov, vodja galerije MKD, poudarja, da je Galerija MKD zamišljena kot mikrokulturni center, kjer bodo predstavljali sodobne trende, umetnike in institucije iz Makedonije in tujine, eden glavnih ciljev pa je vzpostavljanje sodelovanja z makedonskimi institucijami in umetniki v Makedoniji in zunaj nje.


Slikar dveh tem
Likovni kritik in umetnostni zgodovinar Iztok Premrov, ki že desetletja spremlja ustvarjanje Todorčeja Atanasova, pri njem opaža dve osnovni temi: "Prva je figuralika, se pravi obravnavanje človeških likov, druga je seveda neka nenavadna pokrajina, ki vse to spremlja."

Slike na ogled do 15. februarja
Človeška oblika, ki jo Todorče Atanasov raziskuje in ustvarja, je umeščena v prostoru, ki gledalcu nudi zgodbo, hkrati lahko v Todorčejevih figurah vidi tudi samega sebe. Slike iz ateljejskega depoja Todorčeja Atanasova, na katerih so človeške figure postavljene v medsebojne fizične, čustvene in duhovne odnose in so prepolne plasti smisla in nesmisla položaja človeka v svetu, si lahko ljubitelji likovne umetnosti ogledajo v Galeriji MKD na Metelkovi do 15. februarja.

Ostaneš tam, kjer se lahko realiziraš kot človek in kot slikar.