Tracey Emin pred svojo sliko It's how it is (Je, kot je) na odprtju sejma Art Basel v Hongkongu, kjer se predstavlja več kot dvesto največjih umetniških galerij, polovica od njih iz Azije, oziroma več kot 4.000 umetnikov. Hongkonga pa umetnica v zadnjih dneh ni obiskala le zaradi Art Basla, temveč tudi zaradi odprtja svoje prve razstave na Kitajskem, ki bo njena dela predstavila v več hongkonških galerijah. Razstavo je naslovila I Cried Because I Love You in na predstavitvi razstave povedala za svojo
Tracey Emin pred svojo sliko It's how it is (Je, kot je) na odprtju sejma Art Basel v Hongkongu, kjer se predstavlja več kot dvesto največjih umetniških galerij, polovica od njih iz Azije, oziroma več kot 4.000 umetnikov. Hongkonga pa umetnica v zadnjih dneh ni obiskala le zaradi Art Basla, temveč tudi zaradi odprtja svoje prve razstave na Kitajskem, ki bo njena dela predstavila v več hongkonških galerijah. Razstavo je naslovila I Cried Because I Love You in na predstavitvi razstave povedala za svojo "poroko" s kamnom, ki je navdihnila več umetniških del, razstavljenih v Hongkongu. Foto: EPA
false
Verjetno najbolj znano delo Tracey Emin je razmetana postelja (My Bed, 1998). Umetnica razkriva intimne detajle lastnega življenja, da bi gledalce zapeljala v svoje izraze univerzalnih čustev. Z My bed je na ogled postavila svojo posteljo, kot je, s številnimi predmeti, ki razgaljajo podrobnosti njenega intimnega prostora in življenja, razkrivajo negotovosti, nepopolnosti ... Foto: EPA

Sliši se neverjetno, a umetnica ki je leta 1998 razburila že s provokativno instalacijo razmetane postelje, očitno še vedno zna presenečati. Tik pred odprtjem svoje razstave v Hongkongu je tako sporočila, da se je poročila z velikim starodavnim kamnom, ki stoji na njenem vrtu na jugu Francije.

Začelo se je sicer z najdenim prstanom, ki si ga je nadela na prstanec leve roke, nato pa naj bi ji občutek praznoverja "prigovarjal", da ne more nositi poročnega prstana, ne da bi bila poročena. Poročni obred naj bi potekal pod oljko na čudovitem vrtu, zanj si je nadela bel mrtvaški prt svojega očeta. Poroka se je zgodila že lani, a očitno je novico prihranila za napoved razstave I Cried Because I Love You (Jokala sem, ker te ljubim), ki se ta teden odpre v različnih galerijah v Hongkongu. Kot pravi, se zaveda, da se naslov nekaterim zdi žalosten, a poudarja, da se številnim pojavijo solze sreče, kadar so resnično zaljubljeni.

Z razstavo je želela raziskovati univerzalno čustvo ljubezni. Ljubezen jo sicer navdihuje že dolgo, tokrat je v ospredje postavila vprašanja poroke, sorodnih duš in sprememb v razumevanju ljubezni s starostjo.

Kamen ji predstavlja stanovitnost in tolažbo
"To pomeni le to, da v tem trenutku nisem sama; nekje na hribu z razgledom proti morju obstaja zelo lep starodavni kamen, ki ne bo odšel nikamor. Tam bo čakal name," je povedala za časnik The Art Newspaper.

Stanovitnost kamna je zanjo v njenem še vedno izjemno javnem in hrupnem življenju še posebej pomembna. In pri tem se ji ne zdi pomembno, da kamen pač ni človek. "Morda je zame opora, nekaj, s čimer se lahko identificiram. Ne glede na to, kakšno bo moje življenje ali kaj se bo zgodilo, ta kamen je stanovitnost in tolažba."

Ljubezen brez pričakovanj
Ogromen kamen je lahko precej grozen in strašljiv, a kot je pojasnila umetnica, ga sama vidi kot stvar, ki ji nudi zaščito. "Razmišljala sem o tem, kako ljubim, kako izlijem ljubezen v stvari in ljudi, strastno, a brez pričakovanja, da bo ta ljubezen vrnjena. Le sprejmem, da tako je, sem samo jaz, ki dajem," je o ljubezni razmišljala Tracy Emin in dodala: "Kamen postane metafora za moje občutje."

Različni načini ljubezni
V intervjuju za The Art Newspaper je povedala tudi, da jo trenutno fascinirajo pisma papeža Janeza Pavla II., ki so, po njenem mnenju, jasna ponazoritev, da se lahko ljubezen predstavi na različne načine.

"Ko smo mlajši, je ljubezen popolnoma zavita v poželenje in fizično osvojitev. Moja ideja ljubezni zdaj je tako duhovna, da se zares veselim sorodne duše; nič drugega ne bi zadostovalo." Pri tem priznava, da bi sorodno dušo lahko spoznala tudi pri svojih 18 letih, a tega sploh ne bi vedela.