Razstave
Janša, Janša in Janša: Name Readymade
Z razstavo Name Readymade so Janša, Janša in Janša sodelovali na festivalu sodobne umetnosti Štajerska jesen, ki je letos potekal na temo Strategije izogibanja nesreči. Foto: Steirischer Herbst
Janša, Janša in Janša: Name Readymade
Projekt Name Readymade odpira razpravo o trku pravne im umetniške sfere, do katerega pride, ko se v umetniškem kontekstu znajde izvorno pravni objekt. Foto: Steirischer Herbst
Janša, Janša in Janša: Name Readymade
Kot pravi Janez Janša postavitev dokumenta v galerijski prostor predstavi nov readymade, ki pripada le eni osebi in ki ga kot običajne readymade ni možno prodati in nadomestiti. Foto: Steirischer Herbst
VIDEO
Janša, Janša in Janša o p...

Dodaj v

Tri Janše, ki "izpraznijo" prvobitnega Janšo

Projekt Name Readymade na Štajerski jeseni
25. oktober 2008 ob 13:51
Gradec - MMC RTV SLO

Navidezno je šlo za politično provokacijo, v resnici pa je preimenovanje treh umetnikov v Janeza Janšo v umetnost vneslo bistvene novosti. To je pokazala tudi Štajerska jesen.

Štajerska jesen (Steirischer Herbst) je graški festival sodobne umetnosti, ki že 40 let predstavlja najnovejše govorice v vseh umetniških disciplinah in v katere program je bila letos uvrščena tudi razstava Name Readymade treh Janezov Janš. Janše so v galeriji Forum Stadtpark razstavili svoje resnične dokumente in parafrazo projekta Triglav konceptualne umetniške skupine OHO, na amorfno pročelje Kunsthausa pa so izpisali svoj podpis.

Namestitev resničnih in v svojem bistvu nezamenljivih uradnih papirjev nadaljuje in stopnjuje tematizacijo odnosa med umetniško sfero in realnostjo, obvladovano z uradno zakonodajo, ki jo je sprožil trenutek preimenovanja treh umetnikov v Janeza Janšo, torej trenutek prevzema imena in priimka slovenskega premierja. Nastal je namreč nov tip readymadov. Bistvo readymada, kot ga je v umetnost s postavitvijo Vodnjaka v galerijski prostor vpeljal Marcel Duchamp, je bil povzdig običajnega predmeta v umetnino prek dejanja izbire in umestitve v 'posvečen' galerijski kontekst. Tokrat gre za vzporedni povzdig že tako ali tako s statusom neponovljivosti posvečenega predmeta. Razstavljen je objekt, ki ga v resničnem življenju ne moreš nadomestiti, kot lahko na primer nadomestiš iz kopalnice iztrgani pisoar z novim.

Komu pripada dokument kot readymade?
Ta dialog med dvema stanjema neponovljivosti pomeni trk med sfero prava in umetnosti. Postavlja se namreč vprašanje, kaj se zgodi v primeru odkupa takšnega readymada kot sodobno umetnost običajnega umetniškega artefakta. Komu pripada lastništvo readymada in komu pripada 'lastništvo' osebe, kateri so bili dokumenti izdani, vendar pa, pravno gledano, ni lastnica, ampak le uporabnica teh dokumentov. Pravno gledano, bi lahko sklepali, da dokumenti ostanejo na ravni pravnih dokumentov, umetniško gledano, pa so lahko umetnine, in sicer, kot pravi Janez Janša, zaradi postopka, v katerem so bili narejeni. Zdi se, da gre torej za navidezno novost v upodabljajoči umetnosti, ki pa je v resnici vrh in sklep neke novosti v performativni umetnosti, ki se prepleta z vsakdanjim življenjem. Da bi bila v odsotnosti uporabe sledilnih kamer objavljena, pa potrebuje občasni izkaz prek serije performansov in razstav.

Simbolno izpraznjeni resnični Janša
Skoraj hujše implikacije kot za same akterje sprožitve postopka spremembe imena je imelo to dejanje za izvirnega nosilca tega imena, Janeza Janšo. Ta se sicer do umetniškega projekta Janša, Janša in Janša uradno ni opredelil, kljub temu pa je za njegovo bit pomemben. To, da se je trojica odločila za svoje novo uradno poimenovanje prevzeti njegovo ime in priimek, prvobitnega Janeza Janše ni obdala z avro svetosti in ga tudi ni povzdignila na raven nekega vzornega subjekta, saj si skupinica ni želela vsaj simbolno izenačiti z njim zaradi očaranosti nad njim. Zgodila se je inverzija tega scenarija. S svojim dejanjem preimenovanja so Janezi Janše osiromašili izvirnik, ki tako ni več neponovljiv. Depersonalizirali so ga in ga postavili na raven vsakdanjih predmetov, s katerimi se lahko poigravamo. Ime in priimek Janez Janša postaneta gola označevalca oziroma "popolna praznina", kot to imenuje Slavoj Žižek.

Kolektivni podpis na Kunsthausu
Poleg razstave, ki jo kot kuratorka podpisuje Zdenka Badovinac, se je v Gradcu odvijala še ena nit projekta Janša, Janša in Janša. Ta se sprašuje o pomenu podpisa kot enkratnega dejanja, s katerim posameznik pravzaprav skoraj bolj kot s svojo fizično navzočnostjo potrjuje svoj pravni obstoj. S kolektivnim podpisom na Kunsthausu, ki stoji v nizu dejanj kolektivnega podpisovanja, od katerih je bilo morda najodmevnejše tisto, ki se je pozimi zgodilo na berlinskem spomeniku, posvečenem v času nacizma umorjenim Judom, po mnenju Tomaža Toporišiča Janša, Janša in Janša dokazujejo, da ne le ime, ampak tudi podpis lahko postane objekt posnemanja in radikalnega prisvajanja. Podpis, ki je v času malikovanja blagovnih znamk še bolj svet kot nekoč, postane predmet multiplikacije, imitacije in repeticije.

Vse skupaj, od prevzema imena drugega, prek razstave osebnih dokumentov, s katero se posameznik prostovoljno vrže v stanje permanentnega izvajanja kazenskega prekrška, do kolektivnega podpisovanja, je videti kot v sozvočju z depersonalizirano in do konca povnanjeno družbo vzporednega bivanja v materialnem in virtualnem svetu ter notoričnega ekshibicionizma resničnostnih šovov. V resnici se mi zdi, da gre za nasprotje tega. Z izpostavljanjem ponovljivosti teh zunanjih atributov, katerih pomembnost je zapovedana od subjektu vsiljene državne oblasti, se kot edino neponovljivo izkaže tisto, kar je včasih poimenovano kot intelekt, drugič kot duh, še največkrat pa kot duša; tisto neumrljivo, katerega prezenca se ohrani v vseh dejanjih njenega lastnika, naj se ta v različnih obdobjih svojega življenja imenuje tako ali drugače.

Polona Balantič

Prijavi napako
Komentarji
sinko83
# 28.04.2009 ob 20:00
daj tile umetniki kr neki serejo........ dajmo neki novega pokazat, ne pa neki lapat v prazno
knjiga5
# 26.10.2008 ob 15:14
Vsi poslanci SD so se družno preimenovali v Milana Kučana.
Tako je sedaj največja poslanska skupina v državnem zboru skupina Milan Kučan.
Milan Kučan se seda pogaja za sestavo vlade.
UK
# 26.10.2008 ob 09:37
OK svašta...
Sploh no comment na to, kaj bi naj bila umetnost, naj si jo vsak razlaga po svoje, za moje pojme je škoda časa, denarja, papirja in prostora na strežniku za te tri.
Me pa zelo zanima, od kod tej gospe, ki je pisala ta članek take globoke interpretacije te umetniške stvaritve, kot npr. "do kolektivnega podpisovanja, je videti kot v sozvočju z depersonalizirano in do konca povnanjeno družbo vzporednega bivanja v materialnem in virtualnem svetu ter notoričnega ekshibicionizma resničnostnih šovov".
Mislim WTF?!?!?!?
Krukelj
# 26.10.2008 ob 08:38
Glede na polemike, ki so se zvrstile v enem dnevu, je fantom projekt - provokacija očitno uspel. Fiju fit!
mojir
# 26.10.2008 ob 00:04
WTF? Pa kaj se grejo, to človek ne more verjet.... transformacija podpisa v času... jao jao... milo rečeno smešno.... tip ma res L v izgovorjavi, govori pa kot najbolj zabit FDV-jevc, mnogo a NIČ!
Kluzo
# 25.10.2008 ob 22:29
Madona, kakšen bi bil šele izpraznjen prvobitni Kučan. Si prestavljate 50 cm velikega škrata z deponirano partijsko knjižico in deponiranim evangeličanskim koledarjem. Ko se nafila in zopet izprazni pa je komunist in protestant obenem.

Vera je opij za ljudstvo PRESS.
alipatudi
# 25.10.2008 ob 21:43
Pa dejte ta članek pod kakšno drugo rubriko, ker to kultura zagotovo ni.
Ne-kultura mogoče?
blazluin
# 25.10.2008 ob 19:39
Vsak, ki ni sposoben za nobeno delo in potrebuje denar lahko postane lutka za smešenje političnih nasprotnikov. V tej 'umetnosti' ni nič lepega, še manj pa originalnega. Imam novo idejo, kako uporabiti množice: organizirajte demonstracije in plačajte ljudem, da tam stojijo. Lahko je v obliki študentskega dela. :)
proofreader
# 25.10.2008 ob 18:47
Mogoče so pa oni dobili provizijo od Patrije?
Mr. Pink
# 25.10.2008 ob 18:30
sploh pa zdejle, ko sem si pogledal video prispevek tamle gor, mi je pa sploh vse jasno. To so kr eni čapci, k niti slovensko ne znajo dobro, pa se imajo za kulturnike. Pismo, tista ostala dva janeza, sta tam samo za ozadje, sploh kdo so ti takozvani "umetniki". Katere šole so delali, kakšne razstave so imeli, karkoli sploh, prosim. Sumim, da je celo orožar Janez Janša osebno več napisal in prispeval k naši kulturi kot tile trije, kaj so to, neki Žižkovi aparatčiki. Točno tko je, kot je nekdo prej zapisal, kmet ne razume umetnosti, potem mu pa vsaka jajčka takoj prodaš. V resnici so pa Turbo Angels okno v svet za tele tri janeze. Samo ne, nek kao mislec, bo pluval po blond mucah, sam pa samomorilsko mračnjaške projekte fura, v imenu, pazite, inteligence, hi, hi, hi Tele trije spominjajo na "šlager pjevača" iz Ko to tamo pjeva, ki mu cigojner prbije v ksiht: "ejj, nečeš se ti pjevanjem kruha najesti"
Mr. Pink
# 25.10.2008 ob 18:09
Novega? OHO so tole zganjali že pred 40. leti! Sploh pa je tipičen primer neke slovenske retardirano samomorilske, kao visoke umetnosti, v resnici je pa vsak navaden poulični Marvelov strip večje umetniško delo, pejte vi nekam stran od nas, če je to za vas slovenska kultura, potem se ji jaz takoj tule dpovedujem
kin baropu
# 25.10.2008 ob 17:38
Ah tile "umetniki" še sami ne razumejo kaj delajo, saj to tud ni njihov point, njihov edin point je kao šokirat. Jim pač to ni uspelo in zdej se ziher sprašujejo kaj so narobe nardil . Pa saj so projekt ja imenoval "Janez Janša". po vsaki logiki bi to moral bit škandal leta, ane...bebci.
sivakucma
# 25.10.2008 ob 17:36
Spoštovani

Kaj si mislim in kar vem o Ivanu Janši, bom raje zaradi vljudnosti zadržal zase.
Kar se pa teh treh tiče...

Takole bom rekel. Če bi razstavil vsebino nočne posode, bi se našla zagotovo kaka "Jegulja", ki bi zagovarjala, da je to umetnost. Nekateri temu pravite demokracija...
ivanetich
# 25.10.2008 ob 17:32
to so brezdelnelži in postopači...umetnik je zame tisti, k iz bloka kamna nardi kip, ali iz belega platna mojstrovino....
jegulja
# 25.10.2008 ob 17:09
@ whit & gibson7 &l lo_pa_ta & ......

ČESAR KMET NE RAZUME, TEGA KMET NE MARA.

saj vam je jasno, kajne? ali pač tudi to ne.
lo_pa_ta
# 25.10.2008 ob 16:36
ja saj umetnost more bit, ampak velikrat je pa res cist brezveze vse skupej
gibson7
# 25.10.2008 ob 16:33
Pametno 4.whit , ampak jaz jim ne dam 2,5€

In to so umetniki!!!? Bolno na vseh nivojih! Žalostno kaj država financira! "Umetniki" dajte umaknite se in dajte možnost lačnim, da dobijo ta denar.
whit
# 25.10.2008 ob 15:14
Svašta pićka rodi.
A ne bi rajš burek pekli.
Če znajo roke umit jih garant kak prijazen delodajalec vzame za 2,5€/uro.
knjiga5
# 25.10.2008 ob 15:06
Ti trije "umetniki",ki bi radi bili Janez Janša,so pa kljukci.

S tem se le še bolj vzpostavili kategorijo pravega Janeza Janšo,ki je zaradi manipulacije z njegovim imenom postala nacionalna legenda.

Janez Janša,pravi Janez Janša je že za svojega življenja dobil spomenik v teh treh "umetnikih".

Levica si ne more kaj, da ne bi spodnašala...
Vabljeni na koncert Milana Kučana,ki bo na Titovem trgu.Pride vseh 44 Milan Kučanov.
staness
# 25.10.2008 ob 14:27
Umetnost je šokantna tudi tako, da se pojavi kot stiliziran kretenizem. V bistvu pa je orodje v rokah zakulisnih političnih botrov. Jasno je, zakaj so si izbrali ime Janeza Janše - ker so ga po ideji Žižka hoteli "izprazniti".
Nizko, nizko leta slovenska kultura, prodana politična kurba.
nixo
# 25.10.2008 ob 14:26
Tako kot dandanes ni težko bit estradni zvezdnik , ni težko bit tudi umetnik. Samo narazumljiv in nenavaden moraš biti. Pa želet si moraš dovolj.
jose3
# 11.11.2010 ob 17:47
Me zanima, koliko bi bili tile klinci umetniki, če bi dobili namesto plače od države umetniško fotografijo ali performans.
Kazalo