Slike so enostavne, fotografsko bežne in reducirane na grobo definirane figure, spretne menjave svetlobe in sence. Foto: Galerija Kresija
Slike so enostavne, fotografsko bežne in reducirane na grobo definirane figure, spretne menjave svetlobe in sence. Foto: Galerija Kresija
Sottlerjeva je sledila eksistencialnemu duhu Tujca. Foto: Galerija Kresija

Črno-bele ilustracije je ustvarila z odločnimi potezami navdiha, trenutka, brez razmišljanja o lepoti končne podobe. S tem je sledila eksistencialnemu duhu Tujca.

V Steklenem atriju ljubljanske Mestne hiše bodo drevi ob 19.00 odprli razstavo ilustracij Sottlerjeve za knjigo Alberta Camusa Tujec. S temi deli je sodelovala na mednarodnem natečaju londonske House of Illustration (Hiše ilustracije) in založbe The Folio Society ter se uvrstila med šest finalistov.

Dialog med ljubeznijo in sovraštvom
Slike so enostavne, fotografsko bežne in reducirane na grobo definirane figure, spretne menjave svetlobe in sence.

S tem je Sottlerjeva pričarala bistvo romana: dramatični dialog med subjektivnim in objektivnim svetom, med ljubeznijo in sovraštvom, so ob razstavi, ki so jo v ljubljanski Mestni hiši na ogled postavili v sodelovanju z galerijo Sončnica, zapisali pri založbi Mladinska knjiga.

Tujec Nobelovega nagrajenca Alberta Camusa velja za paradigmatsko delo filozofije absurda in eksistencialističnega pogleda na svet po 2. svetovni vojni.

Knjiga je prvič izšla pred 70 leti, v Sloveniji tokrat v novem prevodu Suzane Koncut v zbirki Veliki večni roman založbe Mladinska knjiga.

Razstava bo na ogled do 16. novembra.