30. decembra, med pripravami na silvestrovanje na mestnih ulicah, je v Parizu vladalo stanje skrajne pripravljenosti. Foto: Reuters
30. decembra, med pripravami na silvestrovanje na mestnih ulicah, je v Parizu vladalo stanje skrajne pripravljenosti. Foto: Reuters
Center Pompidou
Pariški Center Pompidou, ki bo letos praznoval svojo 40-letnico, je v lanskem letu zaznal celo rahel porast obiska - natančneje, za devet odstotkov. Foto: Reuters

Pred dvema letoma, ko so v največjem muzeju umetnosti našteli 9,3 milijona obiskovalcev, so že napovedovali, da okrog leta 2015 pričakujejo 12-milijonske množice vsako leto. V muzeju nenadni upad obiskovalcev pripisujejo turističnemu zatišju v Parizu; zaradi terorističnih napadov v letih 2015 in 2016 se je veliko manj tujcev odločilo za obisk mesta luči.

Za ovratnik jim diha British Museum
Vseeno pa Louvre ostaja najbolj obiskan muzej na svetu, čeprav z manjšim naskokom kot prej: British Museum v Londonu je v letu 2015 (zadnji dostopen podatek) privabil 6,8 milijona ljudi in se zavihtel na drugo mesto za pariškim velikanom.

61 odstotkov Japoncev manj
Direktor Louvra Jean-Luc Martinez je v izjavi za radijsko postajo Europe 1 povedal, da je lani njihov prag prestopilo 18 odstotkov manj Američanov kot leto prej. Za 31 odstotkov se je zmanjšalo število kitajskih turistov, za kar 61 odstotkov pa priliv Japoncev.

Približno tretjina obiskovalcev muzeja je Francozov, kar se v lanskem letu v primerjavi s prejšnjimi ni bistveno spremenilo, čeprav je bilo v obdobju neposredno po napadih veliko manj organiziranih obiskov skupin šolarjev in dijakov.

Poleg terorizma je lani turizem sabotirala tudi voda: na začetku junija je Louvre za štiri dni zaprl vrata, ker je reka Sena tako narasla, da je grozilo, da bo prestopila bregove; Francozi so zato hiteli umikat umetnine iz kletnih prostorov muzejev.

Manj, a bolj zadovoljni z izkušnjo
Obnova vhodne avle pod slavno stekleno piramido, ki je bila dokončana lani, pa je vplivala na "stopnjo zadovoljstva" obiskovalcev. Približno 70 odstotkov obiskovalcev Louvra je v anketi odgovorilo, da so bili s svojo izkušnjo "zelo zadovoljni" - še leta 2015 je bilo takih odgovorov le 53 odstotkov.

Center Pompidou teh težav nima
Pariški Center Pompidou, ki bo letos praznoval svojo 40-letnico, je v lanskem letu zaznal celo rahel porast obiska - natančneje, za devet odstotkov. Njihov prag je prestopilo 3,3 milijona obiskovalcev. Kar 60 odstotkov njihovih obiskovalcev je namreč Francozov, predvsem iz Pariza in okolice, zato upad mednarodnega turizma nanje ni toliko vplival.