Britanski umetnik Mark Wallinger, letošnji Turnerjev nagrajenec, je sprva sodeloval s skupino mladih britanskih umetnikov, kamor sta sodila tudi Damien Hirst in Tracey Emin, a se je pozneje od nje distanciral. Foto: EPA
Britanski umetnik Mark Wallinger, letošnji Turnerjev nagrajenec, je sprva sodeloval s skupino mladih britanskih umetnikov, kamor sta sodila tudi Damien Hirst in Tracey Emin, a se je pozneje od nje distanciral. Foto: EPA
Mark Wallinger
Za novi umetniški projekt je Wallinger deset noči preživel v berlinski narodni galeriji oblečen v medvedov kostum in posnel film Sleeper. Foto: EPA

Žirija je izbrala delo, ki izpričuje stvarnost našega sveta, saj je Wallingerjeva instalacija State Britain svojevrsten mirovniški protest proti vojni v Iraku in hkrati hommage enemu njenih najbolj vztrajnih nasprotnikov, britanskemu mirovnemu aktivistu Brianu Hawu. Ta se je pred britanskim parlamentom usidral leta 2001 in tam v protestu vztrajal kar 6 let in pol, vse do lanskega maja, ko je bila sprejeta nova zakonodaja, ki prepoveduje neprijavljene proteste v okolici enega kilometra od parlamenta.

Ko se umetnost preplete s politiko
Instalacija State Britain, za katero je Wallinger prejel 25.000 funtov oziroma 35.000 evrov, do najmanjših podrobnosti posnema Hawov protestniški tabor. Wallinger je za njegovo rekonstrukcijo v muzeju Tate Britain uporabil več kot 600 posterjev in plakatov ter predmetov, ki jih je svojčas Brian Haw razstavil pred Westminstersko palačo v osrčju Londona. Žirija je v obrazložitvi napisala, da je Wallingerjeva instalacija "zgodovinskega pomena" in še da "združuje pogumno politično držo z zmožnostjo umetnosti, da artikulira temeljne človeške resnice."

Pred 12. leti se mu je izmuznila
Wallinger je bil za Turnerjevo nagrado v ožjem izboru že pred 12 leti, a se mu je nagrada izmuznila. Odnesel mu jo je Damien Hirst. Letos nagrade prvič niso podelili v Londonu, temveč v galeriji Tate Liverpool, ker bo rojstno mesto legendarnih Beatlov leta 2008 evropska prestolnica kulture. Drugi umetniki, ki so se znašli na kratkem seznamu: Zarina Bhimji, Mike Nelson in Nathan Coley, so prejeli 5.000 funtov nagrade.

Wallinger je sicer za razstavo Turnerjevih nagrajencev v galeriji Tate Liverpool izbral drugačno temo. Za novi umetniški projekt je deset noči preživel v berlinski narodni galeriji oblečen v medvedov kostum in posnel film Sleeper.

Nagrajena tudi (ali predvsem) sporna dela
Nagrado, poimenovano po britanskem krajinarju Williamu Turnerju (1775-1851), podeljujejo od leta 1984 vsako leto v Veliki Britaniji živečemu umetniku, mlajšemu od 50 let. Lani jo je prejela v Nemčiji rojena slikarka Tomma Abts, ki je prva ženska slikarka, ki je prejela to nagrado. Turnerjeva nagrada je med nagradami za umetniške dosežke znana po največjih kontroverzah in škandalih. Tako je na primer Damien Hirst, ki je nagrado prejel leta 1995, vzbudil pozornost z razžagano in v formaldehid potopljeno kravo.