Na problematiko onesnaženja je Maria Cristina Finucci opozarjala že v Rimu, Parizu in New Yorku, na otočku Mozia na zahodni obali Sicilije pa je uresničila svoj najvelikopoteznejši takšen umetniški vzklik doslej. Foto: Reuters
Na problematiko onesnaženja je Maria Cristina Finucci opozarjala že v Rimu, Parizu in New Yorku, na otočku Mozia na zahodni obali Sicilije pa je uresničila svoj najvelikopoteznejši takšen umetniški vzklik doslej. Foto: Reuters
Maria Cristina Finucci
Instalacijo (ki jo je mogoče prebrati le iz zraka) je umetnica postavila v bližino antičnih arheoloških ostankov. Foto: Reuters

Ob preletu otočka se nedaleč stran od arheoloških ostankov antične naselbine v rožnatih in rdečih barvah izpiše beseda Help (na pomoč), ki je ponoči vidna v razsvetljeni različici. Projekt, zamišljen kot simbol "plastične dobe, v kateri živimo", je umetnica uresničila v sklopu širše zastavljene iniciative, ki se ji posveča od leta 2013. V obsežnem projektu Država smetiščnih zaplat želi opozoriti na kopičenje plastičnih odpadkov v morju, zaradi česar sta vse bolj ogrožena morski živelj in njegova raznoterost.

Vodni tokovi in vetrovi pomešajo plastične odpadke z drugimi naplavinami, ki skupaj v velikih vrtinčastih zaplatah plavajo po morju in se nabirajo ob obalah. Po ocenah Združenih narodov bi lahko takšne zaplate prekrivale tudi do 16 milijonov kvadratnih kilometrov morske gladine. "Ko sem prvič brala o tem fenomenu, sem začutila potrebo, da glede tega nekaj ukrenem. Odločila sem se ustvariti podobo in vzklik, ki bi zaobjel razsežnosti te okoljske katastrofe," je razložila umetnica.

Na problematiko je Maria Cristina Finucci s svojimi umetniškimi projekti opozarjala že v Parizu, Rimu in Benetkah, prav tako na sedežu Združenih narodov v New Yorku, vendar pa je instalacija na otočku Mozia njena najvelikopoteznejša doslej. Na tisoče pokrovčkov plastenk, ki skupaj tehtajo dve toni, je z rdečo nitjo povezala v velikanske mrežne zaboje, ki sežejo tudi do štiri metre v višino. Z njimi pa izpisala velikanske črke, ki so ponoči razsvetljene.

Ob sledeh izginulih civilizacij
Postavila jih je le streljaj stran od arheoloških ostankov, ki pripovedujejo o velikih civilizacijah, ki so nekoč poseljevale Sicilijo (konkretno gre za rimske ostaline), črke pa podobno sestavila iz gradnikov neenakomernega vzorca. Klic na pomoč je mogoče prebrati le iz zraka, od koder je najlepše viden tudi tloris antičnih sledi.

Smetiščna navlaka realnost sodobnega človeka
Tako kot danes arheologi presajajo ostanke izgubljenih civilizacij, bodo naši potomci poskušali razumeti današnji čas, razmišlja Finuccijeva. "Vsakdo izmed nas prispeva k oblikovanju teh smetiščnih zaplat iz enkrat rabljenih plastenk ... Na obalah odlagamo sandale, plastične lončke in krožnike. V komaj 60 letih nam je uspelo ustvariti takšno realnost," opozarja umetnica, katere instalacija bo na Mozii na ogled do 8. januarja prihodnje leto.