Za svoj umetniški zin je Nevena Aleksovski leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega zin poziva ZINE VITRINE dvatwozwei. Svoja dela je sicer že predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Foto: Kino Šiška
Za svoj umetniški zin je Nevena Aleksovski leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega zin poziva ZINE VITRINE dvatwozwei. Svoja dela je sicer že predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Foto: Kino Šiška
Neža Jurman: Ghettosafari
Neža Jurman, zdaj že uveljavljena kot Nez Pez, ustvarja na področju kiparstva, instalacij, zvočne in videoumetnosti, risbe, grafike, ilustracije, ulične umetnosti in scenografije. Foto: Kino Šiška

Po uspešno izpeljanem skupinskem razstavnem projektu JOŽE, ki sta ga skupaj zasnovali galerija DobraVaga in Plečnikova hiša (razstavo lahko v Trnovem ujamete še do 1. oktobra), se je z razstavo Nevene Aleksovski danes v galeriji Kamera Kina Šiška začela nova sezona predstavitev del mladih vizualnih umetnic ter umetnikov.

Nevena Aleksovski, diplomantka Akademije umetnosti v Novem Sadu, ki živi in ustvarja v Ljubljani, je razstavo Zdaj si, kar si, a ne še ti postavila kot serijo risb, v katerih skozi ekspresiven, intimističen ter fragmentaren likovni jezik tematizira krhkost določenih psiholoških stanj ter družbenih vlog. Razstavo bo umetnica pospremila z novoizdanim zinom istega naslova. "Avtomatizmi, naivni portreti, naključne vijuge, deli teles in abstrahirani šopki tako ustvarjajo uravnotežene spreade vzorcev in razpoznavnih motivov, ki zin zaokrožijo v celosten grafični izdelek," je lani o zinu Nevene Aleksovski Obljudenost zapisala žirija galerije DobraVaga.

Že dan pozneje, v torek, se bo v galeriji DobraVaga predstavil diplomant grafičnega oblikovanja na ljubljanskem ALUO-ju Jan Pogorelec, ki se ukvarja z vizualnim in zvočnim predelom različnih umetniških zvrsti. Njegova druga samostojna slikarska razstava nosi ironičen naslov Razstavljen, drugič. Na ogled bo postavil svoja platna večjih formatov, ki jih zaznamujejo značilna barvna paleta, geometrija in detajli, ki skupaj tvorijo abstraktno celoto.

Z Nez Pez na safari v "geto"
Večjo razstavno "kilometrino" pa ima Neža Jurman Nez Pez - dobitnica univerzitetne Prešernove nagrade in priznanja za posebne umetniške dosežke na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V sredini septembra bo umetnica, ki se spogleduje s kombiniranjem najrazličnejših materialov in izrazov, s projektom GhettoSafari predstavila prostorsko instalacijo, ki posnema stanovanjske komplekse.

GhettoSafari se loteva vprašanja o uporabi in zasedanju zapuščenih prostorov, estetizaciji in gentrifikaciji samoniklih lokalnih skvotov. Kiparska instalacija v tem kontekstu naslavlja nestandardiziran prostor kot mestni glitch, ki pravzaprav velikokrat izčiščenim, ubranim mestnim zasnovam postreže s povodom za razvoj (alternativne) kulture.