Cerkniški pust, kot ga je upodobil Lojze Perko. Foto: MMC RTV SLO
Cerkniški pust, kot ga je upodobil Lojze Perko. Foto: MMC RTV SLO
false
Lojze Perko je rad slikal krajine, figuralne motive, tihožitja in portrete. Foto: Wikipedia

"Ker ni bilo nobenega drugega dražitelja, smo tudi s to izklicno ceno uspeli, tako da smo zadovoljni, da bomo te Perkove slike spet dobili v občino, ker so tudi motivi notranjski, Cerkniško jezero, Slivnica, notranjske vasi in običaji, tako da dejansko te slike spadajo na Notranjsko," je dejal cerkniški župan Marko Rupar.

Zbirko slik je leta 1975 od slikarja kupil Kulturni center Ivana Napotnika Velenje, nato pa je zbirko, ki je v občinski lasti, upravljal Festival Velenje. Umetniška dela so prepoznavno vezana na okolico Cerknice, kjer je slikar preživel najbolj ustvarjalna leta.

Lojze Perko je rad slikal krajine, figuralne motive, tihožitja in portrete. Sprva je uporabljal temne barve, pozneje pa je njegova paleta postala svetlejša. Med njegovimi motivi so znane vedute Prekmurja, Cerknice in Cerkniškega jezera. Rad je portretiral otroke. Slikal je v olju, ukvarjal pa se je tudi z akvarelom, risbo in ilustracijo. Med drugim je ilustriral tudi Martina Krpana (1942) Frana Levstika.

Perko se je rodil 21. aprila 1909 v Starem trgu pri Ložu. Sprva se je lotil frizerstva, kar je bil poklic njegovega očeta, a je kmalu vrgel puško v koruzo in se vpisal na umetniško šolo, ki jo je uspešno končal in odšel na študij. Študiral je na likovnih akademijah v Zagrebu (1939-40) in Sofiji (1940-41), študij pa je nato zaradi druge svetovne vojne prekinil in ga dokončal na akademiji v Beogradu v povojnih letih ter diplomiral leta 1950. Sprva se je naselil v Kamniku, kjer si je ustvaril družino, pozneje pa se je preselil v Dolenjo vas pri Cerknici. Umrl je leta 1980 v prometni nesreči v Ljubljani.

Cerknica odkupila 21 slik Lojzeta Perka
Cerknica odkupila 21 slik Lojzeta Perka