Kakšne barve bodo tokrat zaznamovale delo Klavdija Tutte? Foto: Obalne galerije
Kakšne barve bodo tokrat zaznamovale delo Klavdija Tutte? Foto: Obalne galerije
Alojz Gradnik
Osrednja galerija likovnih srečanj v Medani bo nosila ime Alojza Gradnika.

Tradicionalna mednarodna delovna srečanja likovnih umetnikov na domačiji Klinec se vrstijo že 9 let. Posebnost srečanj v Medani je sodelovanje domačinov in umetnikov, ki za nekaj dni skupaj pričarajo bogat kulturno-zabavni utrip v Goriških brdih. Tokratno srečanje sodi v projekt Medana art 2, ki ga finančno podpira tudi Evropska unija, kulturni utrip v Goriških brdih pa bo do nedelje poživilo 30 likovnikov iz 8 držav.

Legija likovnikov
Slovensko likovno dejavnost bodo z ustvarjanjem v idiličnem okolju, ki ga poživijo družabna srečanja z domačini, skušali obogatiti Andrej Pavlič, Rudi Skočir, Etko Tutta, Boris Zaplatil, Klementina Golija, Klavdij Tutta, Rado Jerič, Lojze Logar, Simon Kajtna, Zvest Apollonio, Todorče Atanasov, Jože Kotar, Rajko Čuber, Črtomir Frelih in Jože Šubic.

Iz tujine pa so pripotovali Franz Berger in Hannes Plank iz Avstrije, Bruno Paladin in Nikola Džaja s Hrvaške, Franco Dugo, Paolo Cervi Kervischer, Alfred de Locatelli, Carlo Mastronardi, Klavdij Palčič, Massimiliano Busan in Deziderij Švara iz Italije, Manolo Belzunce iz Španije, Zivile Jasutyte iz Litve, Anna Verrijt z Nizozemske in Francoise Utrel iz Francije.

Priložnost za samostojno predstavitev
Dogajanje v okviru "delovnih počitnic" bo obogatilo nekaj razstav. Že prvi dan MMM arta 2005 bodo ob 20.00 v galeriji Ščurek v Medani odprli samostojno razstavo Simona Kajtne, 27. 10. bo ob 20.00 v Hitovem paviljonu v Novi Gorici sledilo odprtje samostojne razstave Črtomira Freliha, 28. 10. pa bo parv tako ob 20.00 prinesel začetek predstavitve del Zvesta Apollonia v galeriji Movia v Medani.

Vrhunec se začne že zgodaj
Vrhunec dogajanja bo v soboto 29. 10., ko bo živahno postalo že ob 11.00. Tedaj bo v okviru festivala Jazz & Wine of Peace zaigral trio Rainforest, ob 18.00 bo na vrsti projekcija filma Moja meja, uro kasneje pa bo sledila uradna predstavitev projekta Medana art 2 ter odprtje galerije Gradnik in razstave del, nastalih na tokratnem likovnem srečanju. Ob koncu projekta bo izšel tudi zbornik in videozapis dogajanja.

Galerija Alojza Gradnika
Odprtje galerije Gradnik je ena od osrednjih posebnosti osrednjega letošnjega srečanja MMM art 2005. Razstavni prostor v rojstni hiši Alojza Gradnika v Medani naj bi postal osrednja MMM art galerija. Institucionalno podporo s srečanjem v Medani naj bi po zagotovilu kulturno-umetniškega društva Opoka, ki stoji za organizacijo likovnih kolonij, obogatila še peta MMM art galerija na domačiji Belčica v Medani, v vrsti načrtov društva pa najdemo še izvedbo likovnega srečanja marca 2006.