Po Lojzetu Kalinšku, Andreji Eržen in Martini Marenčič ta teden svoja dela v galeriji predstavlja slikar in grafik Klavdij Tutta. Njegova razstava in spremljajoči katalog nosita naslov Slike, ki (nas) gledajo.

Umetnik Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj
Umetnik Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj

Kot je povedal Tutta, je takšna razstava zelo dragocena. Pojasnil je, da se ljudje zaradi epidemije v teh časih ne srečujejo veliko s kulturo. Veliko stvari je zaprtih, ljudje pa se bojijo obiskovati večje razstave.

Tutta, ki končuje marčevski cikel Odprtega ateljeja Likovnega društva Kranj, svoja dela v Mali galeriji predstavlja od torka in jih bo tudi še v četrtek med 11. in 17. uro.

"Tu pa je razstava v majhnem prostoru, v katerem sta le en ali dva obiskovalca, vsakemu pa je omogočen tudi pristen stik in pogovor z avtorjem, ki pokomentira svoje delo," je poudaril umetnik.

Za Tutto, ki je tudi predsednik umetniškega sveta Likovnega društva Kranj, je tokratna razstava še posebej pomembna, saj se pripravlja na predstavitev svojih del na več prizoriščih. Foto: Likovno društvo Kranj
Za Tutto, ki je tudi predsednik umetniškega sveta Likovnega društva Kranj, je tokratna razstava še posebej pomembna, saj se pripravlja na predstavitev svojih del na več prizoriščih. Foto: Likovno društvo Kranj

Različne razstave po svetu
V letu 2020 je Tutta prejel kar sedem različnih nagrad in priznanj, ki so med drugim prišla iz Pariza, Japonske, Finske in Italije.

"Zdaj sledijo razstave, zato je pomembno, da slike prenesem iz ateljeja in vidim, kako učinkujejo v nekem drugem prostoru. Čeprav je tu prostor majhen, pa mi vseeno da dober podatek o tem, kaj narediti za celoten ambient," je pojasnil.

Avtor je na ogled postavil dela iz ciklov Mediteranske ljubezni, Regata v laguni in Na obali, ki zajema tako imenovane skulptoslike. Te so izdelane iz enostavnih odvrženih materialov, ki jih je umetnik na novo opredelil, oblikoval, kolažiral in poslikal.

"Ideja se mi je porodila, ko sem ob morju pil kavo"
"V mojih delih so vsepovsod tudi očesca, planeti, sonca, ki nekako spremljajo gledalca in mu spreminjajo očišče. To se mi zdi pomembno, saj se običajno, ko gledamo sliko, zapičimo v nekaj točk na njej in se fokusiramo nanje. To so ta očišča in ta nas gledajo in stimulirajo," je pojasnil Tutta.

Posebno pozornost pritegne tudi njegova velika kompozicija na temo Mediterana, ki je na splošno njegova priljubljena tema.

Asemblaž Klavdija Tutte

Klavdij Tutta je akademski slikar, ki je zaključil ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom priznanega slikarja in grafika Bogdana Borčiča. Že od ustvarjalnega začetka leta 1982 deluje v polju asemblaža. Do zdaj je imel že več kot 200 samostojnih razstav, sodeloval pa je tudi na več 350 skupinskih razstavah doma in po svetu.

Gre za posebno likovno umetnino, neke vrste sestavljanko oziroma socializirano sliko, ki gledalcu omogoča soustvarjanje, saj lahko elemente slike poljubno premika, kar je zanimivo tako otrokom kot odraslim.

"Ideja se mi je porodila, ko sem ob morju pil kavo in skozi okno videl horizont, ko je mimogrede mimo priplula jadrnica, a jaz sem videl samo jambor," je povedal.

Iz preproste ideje in z omejenimi izraznimi sredstvi, ki jih sestavljajo vertikale, horizontale, točke in barva, je ustvaril cel ocean, dejansko samih jamborov.

"Čeprav je zelo poenostavljeno, vsak lahko razume, kakšna dinamika in poezija je lahko v Mediteranu," je poudaril Tutta.