Liuewe van Gogh je menda rade volje prispeval potrebni genski material.
Liuewe van Gogh je menda rade volje prispeval potrebni genski material. "Od samega začetka je bil navdušen nad idejo," pravi umetnica. Foto:
Vincent van Gogh
Nizozemski slikar velja za predhodnika ekspresionizma in z neposrednim slikarskim izrazom za enega najpomembnejših utemeljiteljev modernega slikarstva. Foto: EPA

Diemut Strebe je svojo inštalacijo - mimogrede, poimenovala jo je Sugababe - "vzgojila" z genetskim materialom, ki ga je za potrebe umetnosti daroval Lieuwe van Gogh, pravnuk Thea van Gogha, brata slavnega nizozemskega slikarja. Uho, ki si ga je van Gogh odrezal med psihotičnim izpadom leta 1888, je nazaj v življenje priklicala s 3D-tiskalnikom; trenutno je razstavljeno v Središču za medije in umetnost v nemškem Karlsruheju.

"Znanost uporabljam kot nekakšen čopič, tako kot je Vincent uporabljal barvo," je Diemut Strebe razložila na predstavitvi svojega projekta novinarjem. Obiskovalci razstave se bodo z ušesom lahko pogovarjali ob uporabi mikrofona, ki je povezan z računalniškim procesorjem, ta bo simuliral živčne impulze.

Prvi, ki je z ušesom smel dejansko spregovoriti, je bil ameriški filozof in lingvist Noam Chomsky.

V Ameriki živeča umetnica je uho gojila v bolnišnici v Bostonu. Svoj primerek pri življenju ohranja v posodi hranilne tekočine, kar bi lahko teoretično trajalo še leta.

Ne tako zelo daljni sorodnik
Liuewe van Gogh, ki je pri projektu menda rade volje sodeloval, si z Vincentom van Goghom deli eno šestnajstino genov, vključno s kromosomom Y, ki potuje po moški liniji družine. Strebejeva je upala, da bo lahko uporabila DNK, spraskan z neke kuverte, ki jo je uporabil slavni postimpresionist, a se je izkazalo, da pridobljeni vzorec ni bil van Goghov.

Strebejeva je medtem že stopila v stik z eno od slikarjevih potomk, v prihodnje inštalacije bi namreč rada vključila še mitohondrijski DNK, ki se prenaša po ženski liniji družine. Trenutna razstava bo na ogled še do 6. julija, naslednje leto pa bo gostovala še v ZDA.