Na osrednji razstavi leta prvič predstavljena njihova celotna zbirka Rijksmuseuma tega nizozemskega umetnika: 22 slik, 60 risb in 300 najboljših od njegovih 1.300 grafik. Foto: EPA
Na osrednji razstavi leta prvič predstavljena njihova celotna zbirka Rijksmuseuma tega nizozemskega umetnika: 22 slik, 60 risb in 300 najboljših od njegovih 1.300 grafik. Foto: EPA
Nočna straža
Rembrandt van Rijn, Nočna straža, 1642. Foto: EPA
Rembrandt
Razstava Vsi Rembrandti Rijksmuseuma bo na ogled od 15. februarja do 10. junija. Foto: EPA
Druga razstava bo namenjena Rembrandtovi umetnosti v kontekstu ustvarjanja drugih mojstrov njegovega časa, predvsem Diega Velázqueza, ki je umrl devet let pred Rembrandtom. Foto: EPA

V amsterdamskem Rijksmuseumu, kjer se radi pohvalijo, da nikjer na svetu ni mogoče najti toliko Rembrandtov kot pri njih, bodo prihodnje leto pričakovano posvetili temu znamenitemu slikarju in grafiku. Napovedali so dve veliki postavitvi, ki se bosta posvetili osvetlitvi njegovega opusa, življenja in pa tudi časa, se pravi ustvarjanja njegovih vidnejših sodobnikov.

Prvo razstavo bodo odprli 15. februarja, posvečena pa bo vsem Rembrandtovim delom v njihovi zbirki. Če smo natančni, skoraj vsem delom. Medtem ko bodo na ogled postavili vseh 22 slik in 60 risb, ki jih hranijo, pa bodo pri grafikah naredili izbor in jih izmed 1.300 izbrali 300 najboljših.

Vsi Rembrandti Rijksmuseuma
Ker spada njihov muzej med ključne zbirke Rembrandtovih del, bo s tem zares predstavljen pomemben vpogled v mojstrov opus. Postavitev bo celovito predstavila po mnenju številnih najpomembnejšega nizozemskega umetnika vseh časov, ne le njegovega ustvarjanja, ampak bo obiskovalcu ponudila priložnost, da spozna intimno stran Rembrandta. Številni prizori iz vsakdanjega življenja, ki jih je naslikal, pričajo tudi o njegovem vsakdanjem okolju in odražajo njegova zanimanja. Vsa Rembrandtova dela iz zbirke bodo na ogled do 10. junija.

Oktobra bodo Rembrandta postavili ob dela Diega Velázqueza, še enega velikana dobe, dvornega slikarja Filipa IV., umetnika, ki je imel enako daljnosežen vpliv na nadaljnji razvoj slikarske umetnosti. Med 11. oktobrom in 19. januarjem bo na ogled obsežen pregled slik največjih mojstrov Nizozemske in Španije 17. stoletja. V obeh okoljih so nastajala izjemna dela, med njimi najbolj cenjene mojstrovine dobe, kot so recimo Velazquezove Las Meninas ali pa Rembrandtova Nočna straža. Poleg Velazqueza bodo na ogled postavili tudi slike drugih ključnih slikarjev tistega časa, od Murilla, Zurbarana in Ribere do Vermeerja in Halsa. Razstavo pripravljajo v sodelovanju z madridskim muzejem Prado, kjer hranijo nekaj najpomembnejših Velazquezovih del.

Po Rembrandtovi poti
V letu, ko bo minilo 350 let od Rembrandtove smrti, na spletni strani muzeja napovedujejo še vrsto drugih dogodkov. Poleg javnih vodstev po razstavi bodo označili tudi Rembrandtove poti po Amsterdamu, ki bodo obiskovalce popeljale na kraje, kjer je umetnik živel in delal. Po njih se bo mogoče podati peš, s kolesom ali s čolnom. Med drugim napovedujejo še predavanja in risanje v muzeju ter občasno podaljšanje odpiralnega časa.

Rembrandt van Rijn, ki se je rodil leta 1606 v Leidnu na Nizozemskem premožnemu mlinarju, je slikarstvo študiral v rojstnem mestu, od leta 1623 pa v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave, zato je bil prisiljen prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike. Za seboj je pustil obsežen opus 700 slik, 300 grafik in več kot 1.600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Poleg monumentalnega skupinskega portreta Nočna straža so med njegovimi najbolj znanimi deli še Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina, pa seveda cela serija veličastnih avtoportretov, na katerih spremljamo slikarjevo podobo od mladih let do konca.