Afrika je bliže, kot smo si mislili - treba se je potruditi samo do Hiše otrok in umetnosti. Foto: Darko Koren
Afrika je bliže, kot smo si mislili - treba se je potruditi samo do Hiše otrok in umetnosti. Foto: Darko Koren
Iz razstave V Daljni svet Urške Stropnik
Pod vsako ilustracijo je prizor iz dela oddaje, kjer se je ta prvič pojavila. Foto: Darko Koren
Martina in ptičje strašilo
Martina in Dečko po treh letih prijateljstva odkrijeta globus in ugotovita, da ju vleče v svet. Foto: RTV SLO

V Hiši otrok in umetnosti na Cankarjevi v Ljubljani gostuje razstava ilustracij Urške Stropnik, ki smo jih lahko že občudovali v otroški oddaji Martina in ptičje strašilo. Da bi bile oddaje še bolj pisane in privlačne, so ustvarjalci scenografijo četrte serije oddaj namreč obogatili z ilustracijami znamenitosti krajev in pokrajin, ki jih na svojem popotovanju obiščeta glavna junaka, Martina in Dečko.

Kdo je Martina?
Če ob nedeljah zjutraj spite, Martine morda ne poznate: deklica stanuje v loncu, kjer jo obiskuje prijatelj, ptičje strašilo. Skupaj se igrata, raziskujeta, ustvarjata, si izmišljata nove besede in igre, se tolažita in se smejita. Četrta serija oddaj ju je ponesla v daljni svet. Našla sta globus in ugotovila, da je svet veliko večji, kot sta lonec in polje. Zaželela sta si, da bi videla velika mesta, gledališča in lunaparke, ladje v pristaniščih, pingvine in slone. In sta šla na pot - včasih v loncu, ki so ga nosili baloni, včasih pa kar v svoji domišljiji.

Vsak teden novo potovanje
Oddaje Martina in ptičje strašilo so na sporedu vsako nedeljo v Živ žavu in vsak ponedeljek ob 16.25 na prvem programu Televizije Slovenija. Zgodbe o nenavadnem prijateljstvu so namenjene našim najmlajšim gledalcem, polne so prijaznih in smešnih besed, zabavnih rim, iskrivih besednih iger in domislic.

Besedila prihajajo izpod peresa Polonce Kovač, pisateljice z izjemnim čutom za otroško dušo in jezik. Z njenimi besedami se igrata Martina Maurič Lazar in Aljoša Koltak, glasbo pa piše in igra Milko Lazar. Scenografijo si je zamislila Urška Dolinar, za kostume skrbi Jerneja Jambrek, rekvizite pa skrbno pripravlja Jože Rehberger. Ilustracije za špice so delo Marjana Mančka, vse niti pa med seboj prepleta režiser Marko Naberšnik.