Vanitas Machine umetnice Verene Friedrich ironizira željo po večnem življenju. Foto: Spletna stran Verene Friedrich
Vanitas Machine umetnice Verene Friedrich ironizira željo po večnem življenju. Foto: Spletna stran Verene Friedrich

Projekt Verene Friedrich, diplomantke dunajske akademije za likovno umetnost in oblikovanje, se ukvarja z željo po večnem življenju in možnostjo njegovega podaljševanja. Vanitas Machine temelji na sveči, ki s pomočjo tehnične intervencije zelo počasi izgoreva. Prek tega umetnica vzpostavlja sodobno analogijo prizadevanjem za daljšo življenjsko dobo s pomočjo znanosti in tehnologije.

Na delu tudi različne teorije staranja
V kontekstu znanstvenega raziskovanja se staranje in smrt obravnavata kot biološka fenomena, ki ju je treba raziskati, če ju želimo usvojiti. Razvile so se številne teorije staranja, nekatere od njih kontroverzne. Tako na primer teorija metabolizma temelji na ideji, da je življenjska doba povezana s presnovo energije, vnosom kalorij, porabo kisika in srčnim utripom. Se pravi - višja kot je stopnja presnove, krajša je življenjska doba organizma.

Ustvarjanje posebnih pogojev s tehnologijo
Kot so zapisali na strani Galerije Kapelica: "Sveča priklicuje nesmiselnost trenutka, praznino človeškega življenja in gotov konec vsega bivajočega; smrt in razpad. Vendar, ali je ta konec res neizogiben?" Na tem mestu izpostavijo dejstvo znatnega podaljševanja povprečne življenjske dobe s pomočjo različnih medicinskih in biotehnoloških intervencij v zadnjih dveh stoletjih v industrializiranih državah.