V centru FACT bo Rutherford Chang razstavil svojih 1018 plošč Belega albuma. Prve izdaje dvojnega LP-ja The White Album, devete studijske plošče skupine The Beatles, zbira že nekaj let. Prvi album je kupil pri svojih 15 letih na garažni razprodaji. Foto: FACT
V centru FACT bo Rutherford Chang razstavil svojih 1018 plošč Belega albuma. Prve izdaje dvojnega LP-ja The White Album, devete studijske plošče skupine The Beatles, zbira že nekaj let. Prvi album je kupil pri svojih 15 letih na garažni razprodaji. Foto: FACT
Od leta 1968, ko je znamenita plošča Beatlov izšla, je bilo po vsem svetu prodanih več kot milijon izvodov. Richard Hamilton je platnico plošče oblikoval z monokromnim belim ozadjem, na katerem izstopa zgolj ime skupine. Changu je zanimivo predvsem to, kakšne podobe so nekdanji lastniki vtisnili ovitkom plošče, kakšno zgodbo ti pripovedujejo.

Chang je svoj prvi Beli album za en dolar kupil na garažni razprodaji pri 15 letih. Takrat je spoznal, da je vsak izvod albuma unikaten. Navdušuje ga, kako različni posamezniki skoraj prazen ovitek svoje plošče zaznamujejo po svoje – na beli podlagi je najti risbe, čačke, poezijo, zapiske, celo ljubezenska pisma.
Richard Hamilton je namreč leta 1968 platnico plošče The White Album oblikoval z monokromnim belim ozadjem, na katerem izstopa zgolj ime skupine.
Albume še vedno kupuje, prodaja pa ne
Do zdaj mu je uspelo zbrati 1018 plošč. Razstavil jih bo v središču umetnosti FACT (Foundation for Art and Creative Technology) v rojstnem kraju Beatlov Liverpoolu. Po razstavah v različnih ameriških galerijah, med drugim v New Yorku, Connecticutu in Atlanti, si je ameriški umetnik vedno želel, da bi albume razstavil prav v tem mestu.
Albumi bodo razstavljeni v škatlah, podobno, kot so postavljeni v prodajalnah s ploščami. "Ljudje bodo lahko sami brskali po škatlah, si plošče ogledali in jih celo poslušali." Poudarja pa, da svojih plošč nima namena prodajati. Namesto tega je obiskovalce povabil, naj prinesejo svoj izvod Belega albuma, če mu ga želijo prodati. Plošče tako zbira že več let, ali jih kupuje prek spleta ali pa do njega pridejo ljudje, ki so ga spoznali na razstavi.
Kulturni fenomen – zgodbe ovitkov in glasbe
Kot pravi Chang, ga plošča zanima predvsem kot kulturni fenomen. Rad opazuje, kako so se ovitki postarali in razbira zgodovino ovitka. V slabšem stanju so, bolj se mu zdijo zanimivi. Ob 45-letnici albuma je Chang ustvaril svojo različico plošče, v kateri je združil sto različnih kopij vinilne plošče v en sam posnetek. Za remiksano verzijo LP-ja je izvirnike posnel digitalno in avdie združil v en posnetek. Zaradi prask, skrivljenosti plošč in drugih nepopolnosti, ki so se nabirale 45 let pri različnih lastnikih in uporabnikih, je vsak posnetek malo drugačen. Vsak album nosi sledove svoje zgodovine. Naloženi skupaj ustvarjajo poseben zvočni kolaž, ki včasih deluje bogato večplastno, drugič hreščeče in polno šumov.