Barve so polja živa in zapirajoča se vase, meni Atanasov. Foto:
Barve so polja živa in zapirajoča se vase, meni Atanasov. Foto:
Skupno delo Živka Marušiča in Wang Huiquin
Marušič je za svoje ustvarjanje prejel nagrado Prešernovega sklada in Jakopičevo nagrado. Foto: glu-sg.si

Kar nas obdaja, je večno minevanje.

Todorče Atanasov

V galeriji Equrna so odprli razstavo vodilnega predstavnika slovenske transavangarde Marušiča. Njegova dela so prepoznavna po manieristični barvni kompoziciji, ki je skrbno načrtovana. V galeriji Alkatraz so odprli razstavo del Atanasova, čigar platna so zaznamovana z občutkom minevanja, ki obenem tvori tudi ikone brezčasja. V Kiberpipi pa so odprli razstavo digitalnih ilusatracij Blaža Porente, nastalih v zadnjem letu.

Transavangardni Marušič
Živko Marušič se je rodil leta 1945 v italijanskem Colornu ter se šolal na akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Izobraževal se je tudi v Ljubljani, Parizu in Rimu. Za svoje delo je bil že večkrat nagrajen, med drugim je prejel nagrado Prešernovega sklada ter Jakopičevo nagrado. Navdih za svoje ustvarjanje črpa predvsem iz istrskega sveta, almanahov z erotično vsebino ter iz filmov in knjig o jazzu. Njegove slike se odlikujejo z bogato vsebino, ki je polna humorja, satire ter tudi resnih opazovanj.

Raj ne sme imeti konca- čutna atmosfera Atanasovih del
Todorče Atanasov, v Makedoniji rojeni umetnik, je dokončal Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Njegova platna, ki nosijo skupni naslov Med - prostor so na ogled v okviru srečanja Trans Europe Halles. Prepoznavni del Atanasove likovne poetike je predvsem čutna atmosfera, ki seva iz njegovih slik. Umetnik, ki je na področju grafike že dosegel velike uspehe (prodor v evropski prostor, umetniška priznanja doma in v tujini), si v slikarstvu odpira nove prostore tako na področju barv kot figuralike.

Življenje z zaprtimi očmi
Blaž Porenta, študent vizualnih komunikacij v Ljubljani, je svojo razstavo poimenoval z naslovom Digitalno na platnu. V njegovih slikah je moč ujeti njegove misli in želje po prikazovanju sveta, v katerem umetnik živi z "zaprtimi očmi", so zapisali v galeriji.

Kar nas obdaja, je večno minevanje.

Todorče Atanasov