Mestni svetnik Andreas Mailath-Pokorny je ob jubileju napovedal, da bo Freud do konca letošnjega leta na Dunaju dobil tudi svojo ulico. Foto:
Mestni svetnik Andreas Mailath-Pokorny je ob jubileju napovedal, da bo Freud do konca letošnjega leta na Dunaju dobil tudi svojo ulico. Foto:
Kavč, preprost kos pohištva, je po zaslugi psihoanalize postal simbol raziskovanja vezi med zavestjo in podzavestjo. Foto: Sigmund Freud Museum
Sigmund Freud
Freudova impozantna podoba še danes živi na majicah in podobnih spominkih.

Včasih je cigara res samo cigara.

Freud je imel tudi smisel za humor.
Tudi v Londonu imajo Freudov muzej - in tudi tam je razstavljen eden od njegovih slovitih kavčev. Foto: Freud Museum London

Dunaj se danes spominja 150. obletnice rojstva očeta psihoanalize Sigmunda Freuda. Ob tej priložnosti so odprli obnovljeni del Muzeja v ulici Berg 19 na Dunaju, kjer je imel Freud stanovanje in ordinacijo. Odprli so razstavo Kavč - o razmišljanju v ležečem položaju, ki zajema 250 eksponatov, med njimi 35 umetniških del, pa knjige, zabeležke, pisma, fotografije in na posebej vidnem mestu - nekaj kavčev, za Freuda neizogibnega rekvizita, saj so njegovi pacienti svoje življenjske zgodbe in sanje pripovedovali točno tako - leže na kavču.

V domovini ni nihče prerok
Freud, utemeljitelj psihoanalize, je že od rane mladosti želel postati zdravnik in pomagati ljudem. Rodil se je leta 1856, v judovski družini v Priboru na Moravskem, v današnji Češki republiki. Napisal je kopico knjig in na življenje sodobnikov vplival s strogo znanstvenim proučevanjem spolnosti, o pomembnosti katere za ravnovesje človekovega duha se ni bal spregovoriti. Leta 1938, le leto dni pred smrtjo, je zaradi pritiska vzpenjajočega se nacizma zapustil Dunaj in odšel v London. Pravo priznanje je Freud tako doživel šele tik pred smrtjo, v tujini.

S pogovorom do srži problema
Sigmund Freud je v psihologiji utemeljil psihoanalitično šolo, ki uči, da na številne oblike človekovega vedenja vplivajo podzavestni motivi njegove duševnosti.

Svetoval je, da bi duševne bolnike zdravili s hipnozo, kar je kasneje opustil in idejo zamenjal s predlogom, da bi v zdravljenju uporabljali proste asociacije in analizo sanj, kar se v sodobni psihologiji imenuje zdravljenje s pogovorom. Prav ta dva postopka danes veljata za jedrni del psihoanalize. Manj znano je, da je Freud v zdravilne namene užival tudi kokain.

Mož, ki je bil več kot le suhoparen teoretik
Razstava, ki prikazuje njegove tekste, fotografije, pohištvo in druge predmete ponuja vpogled v delo, kulturno ozračje in nastanek psihoanalize. "Želimo vzbuditi radovednost in zanimanje za psihoanalizo ter ljudem približati njegovo življenje in delo," je na tiskovni konferenci povedala direktorica muzeja, Inge Scholz-Strasser.

Ikona popkulture
Na vsako resno analizo Freudovih revolucionarnih raziskav nevroz lahko naštejemo vsaj toliko humorističnih nanizank (na primer Seinfeld), filmov Woodyja Allena in "freudovskih" lapsusov, ki danes prepravljajo popularno kulturo, v mnogih pogledih pa se opirajo na Freudove teze. Mnogi mu v zgodovini človeštva pripisujejo mesto ob Koperniku in Darwinu - mož, ki je korenito spremenil način mišljenja svojega in vseh kasnejših obdobij.

Poleg glasbenih, filmskih in likovnih prireditev so ob jubileju pripravili še več znanstvenih srečanj o Freudu, simpozij o Freudovem življenju in delu, forum Psihoanaliza in politika, predstavitev knjige Freud - 1856-1939, življenje in delo, kakor tudi mnoga predavanja o vplivu Freuda na umetnost, film, glasbo in nasploh na življenje ljudi z udeležbo uglednih svetovnih psihoanalitikov.

Roke si manejo tudi turistični delavci
Obletnica Freudovega rojstva je letos na Dunaj pritegnila že kakšnih 72.000 tujih gostov, obiskovalcev Freudovega muzeja, je povedala Scholz-Strasserjeva. Največ jih je prišlo iz Združenih držav, Velike Britanije, Argentine, Brazilije, Španije in Rusije - še najmanj pa je bilo Avstrijcev. Dunajska gospodarska zbornica navaja, da so zgolj obiskovalci Freudovega muzeja na Dunaju do sedaj porabili že okrog deset milijonov evrov.

Včasih je cigara res samo cigara.

Freud je imel tudi smisel za humor.