Dolinšek je med drugim v svoj objektiv ujel par ob Ljubljanici. Foto: Moderna galerija
Dolinšek je med drugim v svoj objektiv ujel par ob Ljubljanici. Foto: Moderna galerija
Moda se gre teater ... Foto: Moderna galerija

Razstavo Velik interpret majhnih zgodb je postavila Lara Štrumej, njeno delo pa si bo mogoče ogledati od 25. septembra. Za postavitev je zbrala fotografije, ki najbolje prikazujejo različna obdobja Dolinškovega ustvarjanja. Ta se je najprej udejstvoval pri časopisnih hišah, nato pa je fotografiral tudi snemanje filmov ter ustvarjanje v gledališčih in ateljejih.

Lov za raztresenimi fotografijami
Širši javnosti Dolinškovo delo ni dobro znano, saj je bilo njegovo večdesetletno delo precej razpršeno. Največ ga je bilo objavljenega v časopisju, saj je tudi avtor sam menil, da fotografija močneje kot v galeriji učinkuje v javnem prostoru, ki ga ponuja časopis. Avtorico razstave je tako čakalo naporno delo iskanja fotografij, ki jih je našla pri Dolinškovi prvi ženi Boži Globočnik, Matjažu Vipotniku, v fotodokumentaciji Dela, Arhitekturnem muzeju, Slovenskem gledališkem muzeju in Slovenski kinoteki.

Od Dela do ateljejev
Dolinškova poklicna pot se je začela v šestdesetih letih, ko se je zaposlil pri Delu, nato pa je objavljal tudi v časniku Tovariš. Pri obeh revijah je ohranjal svoj prepoznavni slog, njuni bralci pa so uživali ob fotozgodbah in reportažni fotografiji, ki jo je dvignil na evropsko raven.

Svežino pa je vnesel tudi v gledališko fotografijo, ko se je igralcem ljubljanske Drame približal na povsem inovativen način. Tega se v katalogu, ki bo izšel ob razstavi, spominja tudi eden izmed njegovih portretirancev Polde Bibič. Med novostmi, ki jih je uvedel, je bilo tudi fotografiranje vaj in delo brez stativa, s čimer je v izdelke vnesel dinamičnost. Leon Dolinšek je fotografiral tudi snemanja filmov, kjer je najpogosteje sodeloval z Matjažem Klopčičem, pot pa ga ja zanesla tudi v različne umetniške ateljeje.

Razmišljanja o predstavljenem avtorju
Ob Poldetu Bibiču so besedila za katalog prispevali še direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinec in avtorica postavitve Lara Štrumej, besedilo pa dopolnjujejo Dolinškove fotografije. Razstavo bo spremljal tudi 30-minutni videozapis pogovora z avtorjem, ki sodi med vodilne slovenske reportažne fotografe. Posnel ga je Janez Meglič.