Slikar in grafik Božidar Jakac (1899-1989). Foto: Tihomir Pinter / Gorenjski muzej
Slikar in grafik Božidar Jakac (1899-1989). Foto: Tihomir Pinter / Gorenjski muzej
Gabrijel Stupica

Razstava, ki skozi fotografije skuša obiskovalcem predstaviti tako delo kot osebnost velikih slovenskih umetnikov, kot sta Božidar Jakac in Gabrijel Stupica, bo na ogled do 28. avgusta.
Spoštljivo do umetnikov
Fotograf Tihomir Pinter se je rodil 19. januarja leta 1938 madžarskim staršem v Bjelovarju na Hrvaškem. Leta 1965 je diplomiral na Fakulteti za farmacijo v Zagrebu in se sprva posvetil kemiji prehrane in analizi živil. S fotografijo se je sicer začel ukvarjati že leta 1956, ko pa je na razstavi v Sisku leta 1966 dobil prvo nagrado, ga je to spodbudilo k fotografskemu prikazu železarjev ter detajlov iz železa.
Pozneje ga je zanimanje za fenomen abstraktnega v likovni umetnosti pripeljalo v ateljeje znanih slovenskih likovnih ustvarjalcev. Od leta 1970 fotografira v Ljubljani. Njegove fotografije objavljajo slovenski časopisi in revije, nepogrešljive pa so tudi v katalogih likovnih razstav in monografij ter v zbirkah slovenskih muzejev in galerij, so še zapisali v Gorenjskem muzeju.
Kustos razstave Damir Globočnik je o Tihomirju Pinterju zapisal, da je "poskušal fotografirati likovne ustvarjalce pri njihovem ustvarjalnem delu in iz portretirancev poleg zunanjega videza izvabiti vsaj droben vpogled v njihovo notranjo podobo, naravo in značaj. Zato se je portretirancem poskušal približati na umirjen, spoštljiv in nevsiljiv način, prizadeval si je, da bi se poprej spoznal z njihovim delom na razstavah, in pri fotografiranju ni uporabil bliskavice".