Davorin Marc, 9,8m/s., 2015, 4.18 min. Foto: Bežigrajska galerija 2
Davorin Marc, 9,8m/s., 2015, 4.18 min. Foto: Bežigrajska galerija 2
Jašek, DvaEna, Ljubezen na strehi sveta
Jan Cvitkovič, Ljubezen na strehi sveta, 2015, 16 min. Foto: Kinodvor
Video festival Narave 13
Simon Šerc, Martina Testen, Lovilec dežja 2015, 4.28 min. Foto: Bežigrajska galerija 2

Vsem predstavljenim delom je skupno, da temeljijo na podobah in sekvencah iz narave ali pa imajo izhodišče v stvareh, ki so v naravi. Med sodelujočimi avtorji je letos Jan Cvitkovič, ki predstavlja svoj nagrajeni film Ljubezen na strehi sveta. To ni običajen film, je tudi popolna vizualna stvaritev, so zapisali v galeriji. Film gledalca seli v svet narave, ki je povsod. Jana Beltran se predstavlja z videom Tapete, ki je del širšega projekta z naslovom Amoretti. Amoretti je sicer pesnik, ki se umetnici prikaže v sanjah in ji narekuje besede, ki jih ta uglasbi in opremi z videom.

Jessica Gnyp in Victor Ballesteros se predstavljata z videom Prenosnik na plaži, v katerem se v počasnem in enakomernem minevanju kadrov pred gledalcem prikazujejo podobe prvinske obalne narave. Nadja in Matjaž Jarc pa predstavljata poetičen dokumentarni film DRU. To je pripoved o 13 drevesih, ki so predstavljena kot rastline in kot mitološki simboli. Film je zgrajen na posebej za to napisani glasbi v izvedbi godalcev skupine Bazilio.

Urša Kastelic je pripravila video Homo sapiens sapiens. Kamera miruje in z opazovanjem akterke ter avtorice videa s svojim početjem vznemirja opazovanko in obiskovalko prostora, kjer je kamera. V časovno kratkem videu je gledalec soočen z mnogimi mimobežnimi podobami in hkrati z njihovimi časovnimi minevanji. Davorin Marc pa predstavlja video 9,8 m/s, kjer se v enem kadru dogaja in zgodi vse - videz padanja in spreminjanja ene statične podobe, ki uprizarja videz padanja z 9,8 m/s.

Morana M. Trismegistus, Om produkcija, sodeluje z videom realtEyE. Delo pripoveduje o čustvu nostalgije, ki izvira iz progresivne izgube ljudskih tradicij in kulturne dediščine. Leyla Rodriguez pa predstavlja video Ločevalna zanka, v katerem se pogledi na neokrnjeno naravo menjujejo s kadri na različne načine pokrite ali prekrite ženske. V tem kratkem filmu avtorica želi razkriti zapleteno razmerje med dvema svetovoma tako, da ju poskuša pomiriti med seboj.

Simon Šerc in Martina Testen se predstavljata z videom Lovilec dežja. Minevanje kadra iz resničnega v nadresnično in abstraktno podobo videokadrov gledalca vpeljuje v barve in v geometrijsko spremenjen prizor padanja dežnih kapelj na vodno površino, posuto z listjem. S koncem videa ga spet vrne v videz realnosti. Tina Šulc pa je posnela video Iluzija hidrosfere, v katerem se podoba vode oblikuje v okroglo obliko in v njeno neskončnost. Podoba vsega se v njej preoblikuje in spreminja v svojo prvotno obliko.