Najdaljša ohranjena vikinška ladja je bila letos že razstavljena v Londonu. Foto: EPA
Najdaljša ohranjena vikinška ladja je bila letos že razstavljena v Londonu. Foto: EPA
Vikinška sekira iz 10. stoletja, okrašena v Damasku. Foto: Naravoslovni muzej Koebenhavn
Figurice za "šah" iz mroževega okla, najdene na Škotskem. Foto: British Museum

Vikingi so z Baltika na zahod prišli do Severne Amerike, na vzhod pa vse do Črnega morja; v obdobju največje ekspanzije niso bili le roparska strah in groza, ampak tudi cenjeni trgovci in naseljenci. Kako so torej pregnetli vse vplive ljudstev, s katerimi so prihajali v stik?

V berlinskem razstavišču Martin-Gropius-Bau bodo septembra odprli veliko razstavo, posvečeno Vikingom. Na postavitvi, ki bo na ogled od 9. septembra do 4. januarja prihodnje leto, bo predstavljenih okoli 800 razstavnih predmetov, v središču pa bo doslej največja, (po naključju) najdena vikinška ladja - Roskilde 6.

Med gradnjo muzeja o Vikingih našli - ogromno vikinško ladjo
Ostanke kar 37 metrov dolge ladje so skupaj z ostanki še osmih drugih ladij iz obdobja Vikingov in iz srednjega veka v danskem mestu Roskilde našli leta 1997, ob gradnji pristanišča za muzej, posvečen Vikingom. Zdaj bodo prvič predstavljeni javnosti.

"Ladja Roskilde 6 bo obiskovalca razstave popeljala na popotovanje v svet Vikingov, na odprto morje in na oddaljene obale," so zapisali v muzeju. Najdaljša vikinška ladja, kar se jih je ohranilo, meri 37 metrov; na Norveškem so jo zgradili okrog leta 1025, na Danskem pa jo namerno potopili sredi enajstega stoletja.

Strokovnjaki menijo, da je šlo vanjo 30 tisoč ur dela izurjenih gradbenikov (če sploh ne štejemo podiranja dreves in vlačenja debel v pristanišče).

Na razstavi bo mogoče videti tudi pomembne iz tujine izposojene razstavne predmete, kot so zlati zaklad z otoka Hiddensee v Baltskem morju, srebrno kupo iz Jellinga na Danskem in zaklad iz doline York v Veliki Britaniji. To velja za doslej največji najdeni vikinški zaklad in bo v Nemčiji razstavljen prvič.

Razstavo pripravljajo v sodelovanju z Danskim narodnim muzejem v Koebenhavnu in Britanskim muzejem v Londonu.