Emiliano Perino (1973) in Luca Vele (1975), ki ustvarjata pod imenom Perino & Vele, se zdaj predstavljata na razstavi z naslovom Arheologija dnevnika v Galeriji mesta Ptuj. Razstava je na ogled do 7. januarja 2024.

Perino & Vele sta med drugim sodelovala tudi na letošnjem Festivalu sodobne umetnosti Art Stays na Ptuju, razstava v Galeriji mesta Ptuj pa je njuna prva samostojna razstava v Sloveniji. Foto: Galerija mesta Ptuj
Perino & Vele sta med drugim sodelovala tudi na letošnjem Festivalu sodobne umetnosti Art Stays na Ptuju, razstava v Galeriji mesta Ptuj pa je njuna prva samostojna razstava v Sloveniji. Foto: Galerija mesta Ptuj

Kot sta zapisala kuratorja Marika Vicari in Jernej Forbici, postavitev še poglablja pomembno vez Perina & Veleja s Ptujem, ki že tisočletja leži na križišču kultur in stičišču preteklosti in sedanjosti. Italijanska umetniška dvojica je leta 2014 na pročelju ptujskega renesančnega stolpa ob reki Dravi, v katerem domuje Miheličeva galerija, ustvarila namensko umetniško delo, s katerim je želela spomniti na silovite ognjene zublje, ki so večkrat pustošili po najstarejšem slovenskem mestu. Perino & Vele sta ob tem že trikrat sodelovala na skupnih razstavah, ki sta jih v sklopu tamkajšnjega festivala Art Stays prav tako pripravila tokratna kustosa.

Vstop v svet zmede, nereda in norosti
Arheologija dnevnika je njuna prva samostojna razstava v Sloveniji. Kot je mogoče prebrati, sta si je močno želela tako kuratorja kot vodja ptujske galerije Dušan Fišer. "Ko smo pred leti prvič vstopili v svet zmede, nereda in norosti Perina & Veleja, so nas popolnoma prevzeli preplet čustev, logičnih misli in odtujitvene značilnosti njunih projektov. Šele nekaj let pozneje smo se zavedali, da njunega sveta pravzaprav nikdar nismo zapustili," sta o umetnikih zapisala kuratorja.

Tandem ustvarja v italijanskem Rotondiju, Velejevem rodnem kraju. Njun atelje ob nekdanji avtokleparski delavnici je narejen iz montažnih modulov, uporabljenih po potresu leta 1980. Danes je že precej večji in se nahaja v ulici, ki je v zadnjih letih znana kot Via dell'arte oziroma umetniška ulica. Njuna kiparska dela odražajo posebno moč misli. Prav zaradi tega se zdaj občuti podobna moč na Ptuju, v mestecu, v katerem so umetniki leta in leta krepili in predstavljali svojo ustvarjalnost ter svetu odpirali slovensko kulturno sceno. Jadranska ulica je popolna protiutež Vie Varco, sta zapisala kustosa.

Perino & Vele, The Big Archive, 1994–2014. Foto: Galerija mesta Ptuj
Perino & Vele, The Big Archive, 1994–2014. Foto: Galerija mesta Ptuj

Dela, ki so nastajala skozi več kot zadnji dve desetletji
Umetniški par je navdih našel v papirmašeju, preprostem, a kljub temu kompleksnem in preoblikovanem antičnem materialu, polnem besed, vonjev in zvokov. Skulpture in instalacije – odThe Big Archive 1994–2014 in Giovanni, Mimmo, Ciro, Francesco, Alessandro, Nicola, Giuseppe, Paolo, Mario do Grande Elpis ali o'databas – predstavljajo drobce, odeje, predmete iz vsakdana, trofeje, igrače, ki sta jih ustvarila v obdobju več kot dveh desetletji in ki zastirajo, prikrivajo ali skrivajo neprijetne življenjske zgodbe nasilja in aktualnih dogodkov.

Postavitev na Ptuju ponuja šest instalacij, sedem skulptur in osem risb, ki predstavljajo izbran in premišljen arhiv tega tandema. Dela po besedah kuratorjev opominjajo, da lahko umetnost potuje od arheologije skozi celotno zgodovino, prikaže prizore vsakdanjega življenja in postane orodje, snov, gesta našega znanja in narodne zavesti.

Na Ptuju razstavljata italijanska umetnika Perino in Vele

Razstava Arheologija dnevnika je nastala ob podpori pobude Italian Council, generalnega direktorata za sodobno umetnost italijanskega ministrstva za kulturo in Mestne občine Ptuj ob sodelovanju Kulturno umetniškega društva Art Stays ter fundacije Carditiello, so še sporočili iz ptujske galerije.