Stavba inštituta Bauhaus v Dessau-Rosslauu je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Foto: EPA
Stavba inštituta Bauhaus v Dessau-Rosslauu je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Foto: EPA

V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) bodo 9. maja odprli razstavo o tej znameniti arhitekturni šoli. Na njej bodo predstavljeni opusi umetnikov, arhitektov in oblikovalcev iz Hrvaške, ki so obiskovali Bauhaus, na ogled pa bo tudi nekaj del njihovih profesorjev - Marcela Brauerja, Vasilija Kandinskega in nekaterih drugih.

Razstava, ki bo na ogled do 26. julija, bo predstavila zasnove in pedagoške metode Bauhausa ter prikazala tudi vpliv šole na povojno umetnost, oblikovanje in arhitekturo od ustanovitve Bauhausa leta 1919 do postavitve Berlinskega zidu leta 1961.

Združila bo več kot 300 del - slike, grafike, risbe, objekte, arhitekturne načrte in makete, tekstil, pohištvo, fotografije in filme, ki jih bodo za to priložnost posodili domači in tuji muzeji. Katalog je pripravila Jadranka Vinterhalter.

Razstava s pečatom kustosinje Vesne Meštrić in vizualnega oblikovalca Vladimirja Končarja je del mednarodnega projekta BAUNET, v katerem sodelujejo institucije iz Avstrije, BiH-a, Hrvaške in Slovenije, bodo spremljali bogat izobraževalni program, delavnice za najmlajše, predavanja in drugi dogodki.