Razstavljeni so stripi od leta 1930 naprej. Na fotografiji delo slovenskega striparja in karikaturista Zorana Smiljanića. Foto: Epeka
Razstavljeni so stripi od leta 1930 naprej. Na fotografiji delo slovenskega striparja in karikaturista Zorana Smiljanića. Foto: Epeka
Strip
Legendarni Pink Panther Johna McLuskyja (1923–2006). Foto: Epeka

Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, Pink Panter, Črnobradec in Winetou je le nekaj od razstavljenih stripovskih junakov. Tukaj so tudi legendarne zgodbe Zagor in Alan Ford, ki letos praznuje 40 let. V galeriji bodo pod naslovom Stripovski junaki rešujejo Evropo danes ob 18.00 razstavili več kot 170 izbranih del originalnih stripovskih tabel 142 avtorjev, ki predstavljajo vpogled v zgodovino evropske stripovske produkcije s poudarkom na delih iz Francije, Italije, Belgije, Španije, Portugalske, Velike Britanije in držav nekdanje Jugoslavije.
Po besedah organizatorja razstave Štefana Simončiča iz združenja Epeka postavitev obsega najpomembnejše avtorje iz vseh teh držav, najstarejše razstavljeno delo pa nosi letnico 1930.


Stripi se v tujini prodajajo tudi za več kot milijon
Razstavljena dela tujih avtorjev so iz zasebne zbirke hrvaškega društva ljubiteljev stripa Mladena Novakovića, slovenska dela pa so last avtorjev in ljubljanske specializirane prodajalne Strip.art.nica Buch. Njen lastnik Aleksander Buh pravi, da so poskušali zbrati vse bogastvo evropskega stripa, ki je v tujini mnogo bolj cenjen kot v Sloveniji, in spomnil, da je bila naslovnica stripa Tintin v Ameriki iz leta 1932 pred dnevi v Parizu prodana za 1,34 milijona evrov.
Tudi v tej luči je pomembna razstava, ki opozarja na stripa kot pomembno umetniško zvrst. Njegov pomen je treba po besedah Petra Tomaža Dobrile prepoznati tudi v aktualnosti. "V času vseh teh svaril, s katerimi smo soočeni, je že naša realnost postala enaka stripu. Vsake toliko se najde kak junak, ki nas rešuje," je prepričan. Razstava Stripovski junaki Evrope bo v Evropski prestolnici kulture na ogled do 15. julija.