Yoko Ono so letošnjo pomlad obsežno retrospektivo z naslovom Half-A-Wind Show pripravili v muzeju Guggenheim v Bilbau. Foto: EPA
Yoko Ono so letošnjo pomlad obsežno retrospektivo z naslovom Half-A-Wind Show pripravili v muzeju Guggenheim v Bilbau. Foto: EPA
Še kako čila Yoko je z zasedbo letos nastopila tudi na festivalu Glastonbury. Foto: EPA
John in Yoko sta medene tedne v Amsterdamu (tam je nastala pričujoča fotografija) in Montrealu preživela v postelji, a ne v klasičnem pomenu besede: medijsko pozornost sta v času vietnamske vojne izkoristila za mirovna prizadevanja. Foto: EPA

V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) bodo prihodnje leto pripravili razstavo del Ono, v sedemdesetih dokaj kontroverzne osebnosti med ljubitelji Beatlov, saj so ji mnogi - tudi Paul McCartney, s katerim se bojda nikoli nista razumela - pripisovali dobršen del krivde za razpad te legendarne glasbene skupine. Pod naslovom Yoko Ono: One Woman Show, 1960-1971 bo združila okoli 125 del, predstavljene bodo risbe na papirju, zvočna dela in performansi. Razstava bo na ogled od 17. maja do 7. septembra.

O upokojitvi ne razmišlja
Yoko Ono je v prvih letih svoje kariere v New Yorku, Tokiu in Londonu odigrala pomembno vlogo v konceptualni umetnosti, performansu in v eksperimentalnem filmu, so ob napovedi razstave poudarili v galeriji. To bo prva razstava v MoMA, posvečena izključno ustvarjanju 81-letne ustvarjalke, ki kljub zrelim letom ne uživa v pokoju, ampak ves čas potuje po svetu in predstavlja svoja dela. Lani so obsežno razstavo njenih del pripravili v frankfurtskem razstavišču Kunsthalle, letos pa v muzeju Guggenheim v Bilbau.

Yoko Ono se je rodila leta 1933 v družini japonskega bančnika, odraščala je v Tokiu, njena družina pa je v strahu pred vojno zbežala v ZDA. Pred poroko z Lennonom leta 1969 (spoznala sta se tri leta prej, par pa postala 1968) je bila poročena dvakrat, z japonskim skladateljem Tošijem Ičijanagijem in ameriškim jazzovskim glasbenikom Anthonyjem Coxom.

Med njena prva konceptualna dela sodijo slike iz obdobja, ko je prebivala v stanovanju na Manhattnu, kjer je pripravljala tudi razstave. Eno izmed takšnih del je bil A Painting to be Stepped On, kos platna, ki ga je Yoko Ono postavila na tla, delo pa je nastalo, ko so ga obiskovalci napolnili s svojimi odtisi.

Med njene najbolj znane performanse sodi Cut Piece, ki ga je prvič uprizorila leta 1964 v tokijskem centru umetnosti Sogetsu. Občinstvo je moralo z nje zrezati obleko, ki jo je nosila na odru.

Posnela je več filmov, dejavna je tudi na področju literature in glasbe. Nastopa s skupino Yoko Ono Plastic Ono Band, poleg tega je sodelovala s številnimi vidnimi glasbeniki. Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi zlatega leva za življenjsko delo na beneškem filmskem festivalu.

Johnov duh živi naprej
Kot Lennonova vdova - v zakonu z glasbenikom, ki je bil leta 1980 ustreljen na pragu njunega domovanja v legendarni stavbi Dakota, kjer ima Yoko stalno bivališče še danes, se ji je rodil sin Sean, ima pa še hčer Kyoko iz zakona s Coxom - marljivo ohranja njegovo dediščino, med drugim vzdržuje spominski kotiček Strawberry Fields v newyorškem Centralnem Parku (nahaja se v neposredni bližini Dakote), na Islandiji pa je dala postaviti Stolp miru Imagine.