Najvišjo nagrado letošnjega Ex-tempora, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Tina Konec za sliko z naslovom Kristalizacija. Foto: Ex-tempore
Najvišjo nagrado letošnjega Ex-tempora, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Tina Konec za sliko z naslovom Kristalizacija. Foto: Ex-tempore
Miriam Elettra Vaccari
Nagrado za najboljše delo mladega avtorja, ki jo prav tako podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Miriam Elettra Vaccari. Foto: Ex-tempore

In kot še beremo v utemeljitvi, se delo Tine Konec tematsko navezuje "na naravo, dejansko pa pri gledalcu vzbuja kontemplacijo o odnosu med celoto in njenimi delci: fraktali. Črta v delu ni dominantna, saj prevladuje ploskev in način, kako je ta zapolnjena, kar delu daje subtilen slikarski značaj."

Razstavi s 103 deli v Portorožu in Piranu
S podelitvijo nagrad se je v Piranu sklenil 53. slikarski Ex-tempore, na katerega se je prijavilo 233 udeležencev, oddanih je bilo 204 likovnih del.

Žirijo, ki ji je predsedoval Marco Puntin, sta sestavljali še Nadežda Elezović in Andreja Hribernik. Za razstavi, ki bosta v razstavišču Monfort v Portorožu in Mestni galeriji Piran na ogled do 28. oktobra, je trojica izbrala 103 likovna dela.

Kazanje na vprašanje stabilnosti
Nagrado za najboljše delo mladega avtorja (starega do 35 let), ki jo prav tako kot najvišjo odkupno nagrado podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Miriam Elettra Vaccari. Nagrada je umetnici prinesla samostojno razstavo v piranski galeriji Herman Pečarič. Minimalistično in konceptualno zastavljeno delo Miriam Elettre Vaccari je narejeno s tehniko vezenja.

"Pri izrisu prstnega odtisa šiv deluje kot črta. Simbol in pomen dela sta na ta način zajeta v samo tehniko kot tudi v figuralni motiv. V kompoziciji se podoba prstnega odtisa razblinja na dnu, kar lahko beremo kot prispodobo za družbeno globalizirano aktualnost, ki kaže na vprašanje stabilnosti, individualne, etnične, narodne, religiozne, seksualne, kulturne in vseh drugih identitet. Navsezadnje pa delo odpira tudi vprašanje tradicionalne vloge ženske in hkrati ženske kot umetnice," beremo v utemeljitvi.

Še štiri druge kategorije nagrad
Ob grand prixu v vrednosti 2.000 evrov in nagradi za mladega perspektivnega avtorja so med drugim podelili še velike odkupne nagrade v vrednosti 1.000 evrov, posebne nagrade, nagrade za dela na papirju in častno priznanje občinstva.