Eno od prvih med devetimi podružnicami najbolj obiskanega zagrebškega Muzeja iluzij so sicer odprli v Ljubljani. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Eno od prvih med devetimi podružnicami najbolj obiskanega zagrebškega Muzeja iluzij so sicer odprli v Ljubljani. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
muzej iluzij
V muzeju sta dovoljeni fotografiranje in dotikanje, ki je pri nekaterih eksponatih celo nujno, da lahko razumemo, kaj se tam pravzaprav dogaja. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Poleg Kansas Cityja, Hamburga in Toronta bodo muzeje iluzij odprli še v Stuttgartu, Rijadu, Amsterdamu, Dohi in Tbilisiju, so napovedali.

Eno prvih med devetimi podružnicami najbolj obiskanega zagrebškega Muzeja iluzij so sicer odprli v Ljubljani, podružnico pa so med drugim odprli tudi v Omanu.

Sobe z ogledali in hologrami
Obiskovalci se med drugim lahko poskušajo upreti gravitaciji ali pa se povzpeti na strop. Lahko izkusijo, da se jim prijatelji in partnerji navidezno zmanjšujejo ali povečujejo. Lahko se izgubijo v brezkončnosti sobe z ogledali in celo "postrežejo" glavo nekoga na krožniku. Na ogled je tudi velika zbirka hologramov in instalacij.

V Kuala Lumpurju, Dubaju, Berlinu ...
V zagrebškem Muzeju iluzij poudarjajo, da širitev poslovanja ni bila naključna, ampak so se, potem ko so leta 2015 muzejski prostor odprli v Zagrebu, podrobno pripravljali za različne trge in prostore. Poleg Ljubljane in Maskata so odprli franšize na Dunaju, v Zadru, Kuala Lumpurju, Dubaju, Beogradu, Atenah, Berlinu in New Yorku.

Na Manhattnu so Muzej iluzij odprli na začetku preteklega tedna. V njem je na ogled 70 eksponatov, ki temeljijo na znanosti, matematiki, biologiji in psihologiji. Med njimi so tudi novi eksponati, ki jih bodo kmalu predstavili v Zagrebu, je povedal eden izmed ustanoviteljev muzeja Roko Živković.

"Devetdeset odstotkov tistih, ki si želijo odpreti podružnico, so naši obiskovalci. Obiščejo muzej in všeč jim je, kar vidijo. Z vsako novo podružnico se zanimanje relativno hitro širi na bližnjih območjih," je dejal Živković.

Zabava in izobraževanje
Sam meni, da uspeh muzeja temelji na tem, da so kot o ciljnem občinstvu razmišljali o široki skupini ljudi, od treh do 99 let, ter da na najboljši način združujejo zabavo in izobraževanje. Razvoju novih eksponatov, ki se poigravajo s človeškim dojemanjem, se posvečajo trije arhitekti. Muzeji imajo večinoma površine 270 kvadratnih metov, največji je muzej v Dubaju, ki je skoraj dvakrat večji.