Svoja dela razstavlja tudi Cvetka Hojnik. Foto:
Svoja dela razstavlja tudi Cvetka Hojnik. Foto:
Razstava se je pred Lendavo ustavila v Gradcu in Eibiswaldu. Foto: EPA

Osnovni namen razstave, ki so jo na Lendavskem gradu odprle Cvetka Hojnik,Christine Kertz iz Avstrije in Elizabeth Ledersberger Lehoczky iz Madžarske, je združevanje umetnic z vsega sveta.

Prikazana dela so zapisovalci življenja, pokrajin, ljudi, portretov, hkrati pa tudi skrita hrepenenja, sanje, hotenja in čustvovanja umetnic.

Te na svojevrsten način ustvarjajo bogato sintezo kulturnega izročila kraja in tradicije, iz katerih izhajajo, obiskovalcem pa jo predstavljajo v različnih variantah, z različnimi simbolno zasnovanimi znaki ali pa s čisto realnimi podobami, nadgrajenimi z likovno-duhovnimi elementi.

Na razstavi se predstavlja 100 umetnic iz 23 držav sveta, med drugim iz Hrvaške, Avstralije, Argentine, Bolgarije, Kanade, Danske, Nemčije, Anglije, Indije, Italije in Japonske, njihova dela pa so predstavljena v različnih medijih.

Umetnice so se v Evropi prvič zbrale lani aprila v Gradcu na tradicionalni 6. konferenci žensk - umetnic. Srečanje jim je ponudilo možnost sodelovanja na mednarodnih razstavah in simpozijih.