Življenje Oskarja Kokoschke je bilo razgibano in polno srečanj, ki so ga bolj ali manj zaznamovala, obenem pa je tudi on zaznamoval poti številnih sodobnikov. Foto: Maribor 2012
Življenje Oskarja Kokoschke je bilo razgibano in polno srečanj, ki so ga bolj ali manj zaznamovala, obenem pa je tudi on zaznamoval poti številnih sodobnikov. Foto: Maribor 2012
Razstava bo osvetlila tudi njegov vpliv na ustvarjanje Jana Oeltjena in Else Oeltjen Kasimir. Foto: Maribor 2012

Na razstavi so prikazana njegova zgodnja grafična dela in raziskan njegov vpliv na umetniška dela zakoncev Oeltjen, s katerima je skupaj študiral na Dunaju.

Oskar Kokoschka (1886-1980) je najvidnejši predstavnik avstrijskega ekspresionizma in umetnik, ki je močno zaznamoval likovno umetnost 20. stoletja. Pri delu ni povsem sledil nemškemu modelu ekspresionizma, temveč je dajal večji poudarek upodobitvi notranjega doživljanja. To je videti tudi v grafičnih ciklih, v katerih je pogosto izpovedoval svoj zapleten odnos z Almo Mahler.

Manj znana dela do leta 1920
Kot je povedala kustodinja Andreja Borin, razstava v Miheličevi galeriji predstavlja umetnikova zgodnja grafična dela na papirju do leta 1920. Gre za manj znana dela, od kartic za Dunajske delavnice, knjižnih oprem, naslovnice za revijo Der Sturm do ciklusa Vklenjeni Kolumb in številnih portretov v tehniki litografije.

A že v teh delih se nakazuje njegova poznejša usmeritev v ekspresionizem, je pojasnila. Večino del so pripeljali iz dokumentacijskega centra v umetnikovem rojstnem kraju Pöchlarn.

Vpliv Kokoschke na zakonca Oeltjen
Jana Oeltjena
(1880-1968) bodo na razstavi predstavili z listi iz grafičnih ciklusov Nedelja, Ribiči in Alpska dolina, Elso Oeltjen Kasimir pa z risbami v črni kredi. Večina gradiva prihaja iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Po besedah Borinove se med omenjenimi tremi umetniki kaže zelo močna povezava. Elsa Oeltjen Kasimir (1887-1944) se je rodila na Ptuju in je tako kot Kokoschka študirala na šoli za umetno obrt na Dunaju. Bila je Kokoschkova sošolka in prijateljica, pozneje pa je v umetnikov krog vpeljala tudi moža Jana Oeltjena, po rodu iz severne Nemčije. Stik s Kokoschko je zaznamoval oba, tako v osebnem kot tudi umetniškem smislu, kar osvetljuje tudi pričujoča razstava.

Med razstavljenimi deli je tudi grafika iz leta 1917, ki jo je Kokoschka posvetil Elsi.

Razstava grafik Oskarja Kokoschke
Razstava grafik Oskarja Kokoschke