Nekateri glasniki celjske industrije so kljubovali težkim časom, drugi žal ne ... Foto: Zgodovinski arhiv Celje
Nekateri glasniki celjske industrije so kljubovali težkim časom, drugi žal ne ... Foto: Zgodovinski arhiv Celje
Razstava bo na ogled predvidoma do oktobra letos, ogled v uradnih urah arhiva je brezplačen. Foto: Zgodovinski arhiv Celje

V tamkajšnjem zgodovinskem arhivu so osvežili razstavo logotipov celjskih industrijskih podjetij, ki je bila prvič na ogled pred desetletjem in jo je pripravil nekdanji sodelavec Milko Mikola.

Kot je zapisal direktor Borut Batagelj, Zgodovinski arhiv Celje z razstavno dejavnostjo, ki poskuša prepoznavati vsebine, ki bi bile okolju našega delovanja privlačne, širi svoje osnovno področje hrambe gradiva v polje izpostavljanja arhivskih institucij kot prostora, ki okolju nudi dostop do čim bolj raznolikih in zanimivih vsebin.

V tem kontekstu so se odločili vnovič javnosti predstaviti razstavo Logotipi celjskih industrijskih podjetij, saj menijo, da so arhivski viri neprecenljivega pomena za okolje, ob tem pa skozi različna časovna obdobja v njihovih depojih ne le "počivajo", ampak iščejo skozi različne narativne principe potencial, da nagovorijo kogar koli. "V arhivih je namreč mogoče najti sledi o marsikom in marsičem," dodaja Batagelj.

Ob novi postavitvi razstave so predstavitev logotipov na panojih v razstavišču še izdatno dopolnili s prikazom originalnih dokumentov v več vitrinah. Od gradiva gre izpostaviti tudi dva kratka starejša filma o celjski industriji, ki ju hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in par predmetov iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Celje. Glede na dejavnost so vitrine opremljene z bogatim izborom arhivskega gradiva, ki so ga opravili Anja Prša, Tanja Žohar in Aleksander Žižek.

Nova postavitev tako obiskovalcu ne ponuja le vpogleda v komuniciranje celjske industrije prek grafičnih podob, ampak prinaša hkrati tudi pregleden vtis o zgodovini celjske industrije ter tudi vzorčen primer posredovanja izdelkov industrije med kupce (npr. gradivo trgovske hiše Stremecki). Razstava tako ne odraža le raznolike dejavnosti, ampak odslikava tudi raznolikost gradiva na to temo, ki ga hranijo v arhivu.

Razstava Logotipi celjskih industrijskih podjetij
Razstava Logotipi celjskih industrijskih podjetij