Razglednica, odposlana med prvo svetovno vojno. Foto: zelezarski-muzej.si/
Razglednica, odposlana med prvo svetovno vojno. Foto: zelezarski-muzej.si/

Razstavo bodo odprli v četrtek v prostorih Kina Partizan in bo na ogled do sredine marca. Po besedah direktorice Železarskega muzeja Štore Slavice Glavan prikazuje bogato in pestro zgodovino Teharij, ki so dale veliko znamenitih in pomembnih osebnosti na kulturnem, publicističnem, šolskem, političnem in športnem področju. "Teharje so bile namreč nekoč zelo pomemben kraj," je pojasnila na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Za vabilo na gostovanje so se po besedah direktorice Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjane Koren odločili, ker imajo v svojem muzeju od leta 2011 mizarsko zbirko družine Stojan, katere član Martin Stojan je eden izmed predstavljenih osebnosti na omenjeni razstavi.

Znani Teharčani
Med znamenite Teharčane so uvrščeni še duhovnik in pisatelj Mihael Stojan, nekdanji župan in posestnik Jožef Rebov, gostilničar Josip Pečnak, odvetnik Franjo Štor, čebelar Henrik Peternel, skladatelj Franjo Luževič, učitelj Gašpar Vrečer, sadjar Miha Vizjak, pesnik Anton Grabič ter Pengarjeva Marjetka in Mlinarjev Janez, ki sta bila kot lika upodobljena v prvi slovenski operi Benjamina Ipavca Teharski plemiči in še nekaterih drugih delih.

Sedež slovenstva
Kot je pojasnil avtor razstave Ocvirk, je imelo Teharje do odprave fevdalizma leta 1848 poseben status. Tamkajšnji kmečki plemiči so uživali posebne pravice, med drugim pravico do nošenja orožja, nižjih davščin in lastnega sodnika, ki je bil hkrati župan.

Po besedah Glavanove je bilo Teharje v tistih časih tudi sedež slovenstva v teh krajih, saj so imeli tam v nasprotju z okoliškimi kraji - Celje in Štore - slovenske šole. Med predstavljenimi osebnostmi so tudi narodni buditelji, na primer Grabič, ki je slovenske kmete spodbujal, da so začeli brati in se izobraževati.

Pri pripravi razstave se je Ocvirk oprl tako na pisne kot ustne vire ter arhivsko gradivo, ki ga je zbiral tudi pri sorodnikih predstavljenih oseb. Da je med predstavljenimi le ena ženska, pripisuje dejstvu, da se ženske v tistih časih niso tako udejstvovale na kulturnem, političnem ali šolskem področju kot moški.

V svojih vrstah imajo celo olimpijko
Znameniti Teharčani segajo v različna zgodovinska obdobja, od srednjega veka do leta 1950. Zadnja je predstavljena atletinja Alma Butia, ki se je rodila leta 1929 na Teharjah, danes pa živi v Zagrebu. Kot tekačica na kratke proge je dosegala vrhunske rezultate in leta 1948 nastopila tudi na olimpijskih igrah v Londonu.