Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Recenzije - Arhiv

Lela B. Njatin: Samski blok

Beremo Lela B. Njatin: Samski blok

9.8.2022

Roman Lele B. Njatin Samski blok uokvirjata poglavji v kurzivi. Prvo in zadnje poglavje sta umeščeni v pandemsko sedanjost, dogajalni čas poglavij med njima pa vseskozi prehaja med sedanjostjo in avtoričinim otroštvom v stanovanjski stavbi v Kočevju.

Hiter kot strel

Gledamo Hiter kot strel

8.8.2022

Redko se zgodi, da poleti v kino dobimo akcijski spektakel, ki ni del tega ali onega "filmskega vesolja" oz. franšize, ki ima v glavni vlogi eno zadnjih velikih filmskih zvezd in ki se kiti s stiliziranimi vizualijami. Škoda, da Hiter kot strel ni boljši.

Orkester

Gledamo Orkester

6.8.2022

Orkester je zgodba o gostovanju zasavske pihalne godbe na festivalu v majhnem avstrijskem mestu. Film je sestavljen iz petih vinjet, ki se delno prepletajo in druga drugi predstavljajo ozadje dogajanja.

Villy Sørensen: Tiger v kuhinji in druge nenevarne zgodbe

Beremo Villy Sørensen: Tiger v kuhinji in druge nenevarne zgodbe

3.8.2022

Danski pisatelj Villy Sørensen (1929–2001) je debitiral leta 1953 z zbirko Čudne zgodbe, dve leti pozneje pa je objavil še eno, nič manj uspešno pripovedno zbirko Nenevarne zgodbe.

Mojca Kumerdej: Gluha soba

Beremo Mojca Kumerdej: Gluha soba

27.7.2022

Po kritiško in bralsko odlično sprejetem romanu Kronosova žetev se Mojca Kumerdej vrača h kratki prozi, ki jo je bržkone tudi zapisala med vidnejša imena domače literature.

Andraž Polič: Kirka na Jadranu

Beremo Andraž Polič: Kirka na Jadranu

26.7.2022

"Verjamemo, da se nam na kopnem ni potrebno več ničesar bati," pravi pesnik Andraž Polič v pesmi Dugi otok v svoji štirinajsti pesniški zbirki Kirka na Jadranu. Spet drugje, v pesmi Brioni, piše, da na kopnem čaka "nezaceljen spomin".

Tomo Virk: Zakaj je literatura pomembna

Beremo Tomo Virk: Zakaj je literatura pomembna

25.7.2022

Zbirka Toma Virka Zakaj je literatura pomembna vsebuje eseje, napisane med letoma 1987 in 2016.

Neverjetno, a resnično

Recenzije Neverjetno, a resnično

24.7.2022

Quentin Dupieux je eno najzanimivejših imen sodobne evropske popularne kulture.

Zgodba moje žene

Gledamo Zgodba moje žene

23.7.2022

Osrednji lik romaneskne zgodbe celovečerca madžarske režiserke in scenaristke Ildikó Enyedi Zgodba moje žene je kapitan Jakob Störr, zagrizen morski volk, ki se v trenutku frivolnosti odloči za poroko s prvo žensko, ki bo takrat vstopila v kavarno.

Ace Mermolja: Lukov greh

Beremo Ace Mermolja: Lukov greh

18.7.2022

Pesnik, kulturni delavec in publicist Ace Mermolja je v pesniški zbirki Lukov greh v izjemnem slogu in ritmu skoraj pripovedovanja ali kar poeme ubesedil večni dvoboj individuuma s presežnostjo.

Ur. Danijel Grafenauer: Koroški plebiscit – 100 let kasneje

Beremo Ur. Danijel Grafenauer: Koroški plebiscit – 100 let kasneje

17.7.2022

Posebnost monografije Koroški plebiscit – 100 let kasneje je v tem, da je to zbir besedil za znanstveni simpozij, ki ga ni bilo. 

Miklavž Komelj: Prva kresnica

Beremo Miklavž Komelj: Prva kresnica

16.7.2022

Prva kresnica je zbirka kratkih, zgoščenih in pronicljivih zgodb. Miklavžu Komelju uspeva na nekaj straneh ustvariti svet, za katerega se zdi, da se razteza čez meje strani, čeprav se konča z zadnjo besedo, in hkrati zajeti razmišljanja, vredna romana.

Glorjana Veber: Razkošje

Beremo Glorjana Veber: Razkošje

15.7.2022

Glorjana Veber je vsestranska ustvarjalka, subtilna pesnica in ustanoviteljica Inštituta IRIU, v katerem razvija inovativne pristope na področju branja in pisanja.

Thor: Ljubezen in grom

Gledamo Thor: Ljubezen in grom

13.7.2022

Po revolucionarni, obešenjaški igrivosti spektakla Thor: Ragnarok so pri Disneyju sklenili, da stvari, ki niso bile pokvarjene, ne bodo popravljali. Z eno ključno razliko, ki bo za marsikoga kot scenarij najhujše nočne more: Thor je zdaj (tudi) ženska.

Črni telefon

Filmska recenzija Črni telefon

11.7.2022

Veliki Stephen King, čigar povezava s Črnim telefonom bo hitro jasna, je film opisal kot "Ostani z menoj (Stand By Me) v peklu". Pred nami je dejansko temačna parabola o odraščanju, ki pa se spogleduje tudi s paranormalnim.

Lux Æterna

Gledamo Lux Æterna

10.7.2022

Gaspar Noé je eden pomembnejših sodobnih filmskih avtorjev, a njegov opus ni za vsak okus. Režiser namreč v večini filmov dejano poskuša vzbuditi v gledalcu občutek nelagodja in ga nato stopnjevati čez vsako razumno mejo.

Kóstas Hatziandoníu: Agrigento

Recenzije Kóstas Hatziandoníu: Agrigento

8.7.2022

Literarne novosti z jezikovnih področij, ki so sicer geografsko blizu, a prevodno žal prepogosto v ozadju, so vedno dobrodošla prevetritev in obogatitev bralskega prostora.

Jurij Meden: Kaj je kinoteka?

Beremo Jurij Meden: Kaj je kinoteka?

7.7.2022

V zadnjih dveh letih so kinematografi doživeli silovit pretres: za več mesecev so ugasnili in zadnji člen v kinematografski verigi, ki skrbi za prikazovanje filmov, je moral najti "digitalno pot" do občinstva.

Anja Radaljac: Punčica

Beremo Anja Radaljac: Punčica

6.7.2022

Roman Punčica Anje Radaljac je časovno in dogodkovno izjemno zgoščena in napeta pripoved, ki se na pičlih stotih straneh dotika vseh kompleksnih in aktualnih družbenih tem današnjega časa.

Ur. Kristina Kočan: Po toku navzgor

Beremo Ur. Kristina Kočan: Po toku navzgor

4.7.2022

V Kolumbovem času je na današnjem ameriškem ozemlju obstajalo približno 350 jezikov oziroma narečij in kulturnih skupin, ki so se med seboj zelo razlikovale.

Stran 1 od 52
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov