Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Recenzije - Arhiv

Aleš Jelenko: Terra incognita

Beremo Aleš Jelenko: Terra incognita

9.2.2023

Aleš Jelenko se je v slovenskem literarnem prostoru utrdil s kratkoprozno zbirko Zgodbe iz podtalja, zbirko dramskih besedil z naslovom Praznina in s številnimi pesniškimi zbirkami.

Tár

Filmska recenzija Tár

7.2.2023

V naboru filmov zadnjih let, ki so bodisi na podlagi fikcije ali pa resničnih dogodkov tematizirali zlorabo moči vplivnih posameznikov, je Tár prvi, ki od nas dejansko terja razmislek. Pa ne zato, ker "ruši" žensko plenilko, in ne moškega.

Rajko Grlić: Še ne povedane zgodbe

Beremo Rajko Grlić: Še ne povedane zgodbe

7.2.2023

Hrvaški režiser Rajko Grlić je predstavnik t. i. praške šole jugoslovanskih režiserjev, ki so se na sloviti češki akademiji FAMU šolali konec 60. let in po zatrtju črnega filma v 70. let odločilno zaznamovali kinematografijo nekdanje skupne države.

Na Zahodu nič novega

Filmska recenzija Na Zahodu nič novega

3.2.2023

Leta 1933 so v Nemčiji knjigo Na Zahodu nič novega kot primer "degenerirane umetnosti" sežigali na grmadah; njeno sporočilo – v vojni ni junakov, le nesmiselna smrt – nacistični stranki pač ni šlo na roko. Danes je vpisano v temelje vsakega vojnega filma.

Alojz Ihan: Karantena

Beremo Alojz Ihan: Karantena

2.2.2023

Lani smo dobili kar nekaj bolj ali manj literarnih del, ki jih predpisujejo, pardon, podpisujejo domači zdravniki.

Po soncu

Filmska recenzija Po soncu

1.2.2023

"Ko enkrat zapustiš kraj, kjer si odraščal, nikoli več ne spadaš tja, vsaj ne zares." Calum v filmu Charlotte Wells sicer govori o rodni Škotski, a isto bi lahko trdili tudi za čas: v isto reko ne moreš stopiti dvakrat.

David Zupančič: Življenje v sivi coni

Beremo David Zupančič: Življenje v sivi coni

31.1.2023

Pripadniki zdravniškega ceha so v marsičem posebna poklicna skupina. Mnogi so iz dneva v dan priča tanki ločnici med življenjem in smrtjo. Od njihove prisebnosti, znanja in izkušenj je pogosto odvisno, na katero stran se bo prevesila tehtnica.

Daniel Defoe: Dnevnik kužnega leta

Beremo Daniel Defoe: Dnevnik kužnega leta

29.1.2023

Recentna pandemija je na plano potegnila in znova aktualizirala kopico bolj ali manj znanih literarnih del na sorodno tematiko, od Alberta Camusa in J. G. Ballarda do Stephena Kinga in Daniela Defoeja, popularnega, produktivnega in raznovrstnega pisca.

Ne misli, da bo kdaj mimo

Filmska recenzija Ne misli, da bo kdaj mimo

28.1.2023

Vsestranski glasbenik in skladatelj Tomaž Grom je po Komaj čakam, da prideš postregel še z drugim eksperimentalnim filmom. Ob njegovi zvočni spremljavi smo si ga lahko ogledali v dvorani Slovenske kinoteke.

Frederik Peeters: Oleg

Beremo Frederik Peeters: Oleg

24.1.2023

Na začetku stripa Oleg je začetek stripa: skica protagonista, ki ga pripovedovalec, tudi sam stripar, ustvari po svoji podobi. Avtor kot junak je vselej konstrukt, podvržen pripovedni učinkovitosti.

Babilon

Filmska recenzija Babilon

23.1.2023

Če je po Deželi LaLa kdo sklepal, da Damien Chazelle Hollywood gleda skozi rožnata očala, ga v prvem prizoru Babilona čaka streznitev: hektoliter slonjega govna, ki ga na glavo dobi eden od protagonistov. "Stari Hollywood" je bil vse prej kot sterilen.

Iztok Osojnik: Nenavadne zgodbe dona Jesusa Falcaa

Beremo Iztok Osojnik: Nenavadne zgodbe dona Jesusa Falcaa

23.1.2023

Iztok Osojnik, vsestranski pisec, esejist, komparativist, filozof, antropolog, alpinist in prevajalec, je avgusta za pesniški opus – ta obsega več kot trideset pesniških zbirk – prejel Veronikin zlatnik poezije.

Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

Beremo Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

22.1.2023

Primož Sturman je premišljevalec meje, tudi v literaturi, na kar kaže že naslov prvenca, zbirke sedmih kratkih zgodb Gorica je naša.

Mirana Likar: Ženska hiša

Beremo Mirana Likar: Ženska hiša

21.1.2023

Podobno kot v romanu Pripovedovalec izpred dveh let Mirana Likar tudi v kratkoprozni zbirki Ženska hiša izpostavlja sugestivno moč pripovedovanja zgodb junakov, ki se po svojih zmožnostih bojujejo z razmerami, v katerih so se znašli.

Matjaž Pikalo: Riba z zlatimi brazgotinami

Beremo Matjaž Pikalo: Riba z zlatimi brazgotinami

19.1.2023

Pesniško zbirko Matjaža Pikala Riba z zlatimi brazgotinami bi bilo mogoče uvrstiti med pisanje, ki v verzih govori o osebni rasti in duhovnosti.

Carlos Pascual: Nilski konji v puščavi

Beremo Carlos Pascual: Nilski konji v puščavi

18.1.2023

V Nilskih konjih v puščavi je 24 besedil, ki so bila prvič objavljena v prilogi časopisa Dnevnik Objektiv med decembrom 2016 in avgustom 2021, vsaj tako je razbrati iz kazala na koncu knjige.

Dedek gre na jug

Filmska recenzija Dedek gre na jug

17.1.2023

Dedek gre na jug je film ceste, ki ga žanrsko lahko uvrstimo med kriminalke in komedije, pri tem pa ima močen element tudi glasba.

Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

Beremo Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

16.1.2023

Primož Sturman je premišljevalec meje, tudi v literaturi, na kar kaže že naslov prvenca, zbirke sedmih kratkih zgodb Gorica je naša.

M3gan

Filmska recenzija M3gan

16.1.2023

Lažni oglasi v filmih, mali filmi v filmu, so fascinanten podžanr. V grozljivki M3gan nam tak oglas dopoveduje, da so otroci nori na Večne ljubljenčke, kosmate naslednike Furbyja, okrašene z bolščečimi očmi, posnetimi prdci in preveč realističnimi zobmi.

Andreja Štepec: Jesenožki

Beremo Andreja Štepec: Jesenožki

15.1.2023

Andreja Štepec, najprej pesnica in šele potem prevajalka, italijanistka, pedagoška delavka, učiteljica, je kot pesnica zelo zahtevna, nadarjena in nepredvidljiva in takšna je tudi njena druga pesniška zbirka Jesenožki (jst sm tok utrujena).

Stran 1 od 58
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov