Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Recenzije - Arhiv

Slavko Pregl: Prodajalci megle

Beremo Slavko Pregl: Prodajalci megle

Če bi se v našem prostoru nenadoma pojavila znamenita slika velikega slikarskega mojstra, kakršen je Španec Diego Velazquez, bi v medijih gotovo završalo, kot se zgodi v kriminalki Slavka Pregla Prodajalci megle.

Marija Stanonik: Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918)

Beremo Marija Stanonik: Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918)

Marija Stanonik v podnaslovu knjige Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918) pojasnjuje, da gre za monografijo z antologijo vojaških pesmi.

Antigona

Filmska recenzija (Liffe) Antigona

2500 let po tem, ko je Sofoklej iz mita o Tebanski kraljevi družini izluščil tragedijo o Antigoni in v njej soočil črko zakona in posameznikov etični imperativ, smo dobili kar dve filmski adaptaciji te arhetipske zgodbe.

Dragi tovariši

Filmska recenzija (Liffe) Dragi tovariši

Ena od nalog umetnosti je, da pred pozabo rešuje skrito zgodovino, da prelomne trenutke oživlja brez zapadanja v poenostavitve ali hagiografije. Andrej Končalovski je Drage tovariše posnel v črno-beli tehniki, a z ogromno občutka za vmesna, siva območja.

Boris Kolar: Trinajst

Beremo Boris Kolar: Trinajst

Biolog, ekolog, kolumnist in pisatelj Boris Kolar je bil leta 2009 z romanom Iqball hotel nominiran za nagrado kresnik, potem pa si je vzel dolg izdajateljski odmor.

Mandibule

Filmska recenzija (Liffe) Mandibule

"Pravi zaklad so prijatelji, ki smo jih našli po poti." Človek ne pričakuje, da ga bo ta zlizani kliše presunil kot globoka življenjska resnica – še manj pa, da se bo brez vsake ironije pojavil v filmu obešenjaškega nihilista Quentina Dupieuxa.

Jamal Ouariachi: Lakota

Beremo Jamal Ouariachi: Lakota

Za roman nizozemskega pisatelja Jamala Ouariachija Lakota velja paradigma, ki jo je v eni izmed kolumn v devetdesetih letih zapisala Nataša Velikonja: “Vsako pisanje je kulturni dogodek ali slutnja določene senzibilitete.”

Švic

Filmska recenzija (Liffe) Švic

Spletne vplivneže, t. i. influencerje, javnost rada obravnava kot plehke karikature, kot utelešenje banalnih in ekscesnih užitkov kapitalizma.

Andrej Brvar: Fusnote

Beremo Andrej Brvar: Fusnote

Primerno naslovu, ki ga je svoji deseti pesniški zbirki poiskal Andrej Brvar, s Fusnotami v dobivamo branje knjigo kratkih prozno-pesniških zapisov, okruškov, fragmentov … skratka, pod pregovorno črto zapisanih opomb.

Nažgani

Filmska recenzija (Liffe) Nažgani

Mads Mikkelsen, ki si ga Hollywood rad sposodi za vloge uglajenih negativcev, se vrača pod režijsko taktirko Thomasa Vinterberga; njuno zadnje sodelovanje nam je prineslo za oskarja nominirani Lov. Nažgani je manj temačen, a vseeno ganljivo iskren film.

Undine

Filmska recenzija (Liffe) Undine

Nemški režiser Christian Petzold, ki ga ljubitelji Liffa že dobro poznajo - festival je predlani gostil njegovo retrospektivo - v svojem novem filmu raziskuje mit vodne nimfe, undine, in ga preplete z mitologijo Berlina.

Martin Eden

Filmska recenzija (Liffe) Martin Eden

Ameriški pisatelj Jack London, ki ga po krivici danes marsikdo pozna le po Belem očnjaku, je bil v svojem burnem življenju med drugim zlatokop, vojni dopisnik, mornar in popotnik, v pisanju pa goreč zagovornik radikalnega socializma.

Emanuele Trevi: Nekaj zapisanega

Beremo Emanuele Trevi: Nekaj zapisanega

Prozni kolaž v mešani tehniki Emanueleja Trevija ima naslov Nekaj zapisanega.

Franjo Frančič: Zlatolaska

Beremo Franjo Frančič: Zlatolaska

Franjo Frančič, eden najbolj kritičnih piscev svoje generacije pri nas, se lahko pohvali z več kot petdesetimi knjigami proze, poezije in dramatike.

Katarina Gomboc Čeh: Naselili smo se v tkanine

Beremo Katarina Gomboc Čeh: Naselili smo se v tkanine

Mlada pesnica, kritičarka in esejistka Katarina Gomboc Čeh je nase opozorila že s pesniškim prvencem Negotovosti navkljub, zbirko, ki je izšla kot nagrada zmagovalke literarnega festivala Urška 2017.

Poletje '85

Filmska recenzija (Liffe) Poletje '85

Plodoviti francoski režiser François Ozon posname približno en film na leto – tempo, kakršnega smo do nedavnega povezovali samo z Woodyjem Allenom. V nasprotju z Allenovimi romantičnimi dramami sta zaljubljenca v Poletju 85 približno iste starosti.

Miha Kovač: Berem, da se poberem

Beremo Miha Kovač: Berem, da se poberem

V času, ko sta naglica in storilnost bolj cenjeni kot znanje in razgledanost in vse bolj velja prepričanje, da je branje nekaj nekoristno zamudnega, češ saj je vse, kar človek potrebuje, na internetu, je profesor Miha Kovač trdno prepriča o nasprotnem.

Alma Karlin: Daljna ženska

Beremo Alma Karlin: Daljna ženska

Knjigo Alme Karlin Daljna ženska bi bilo žanrsko mogoče imeti za spominsko prozo, v njej pa je tudi kar nekaj prvin kriminalke in odlomkov, v katerih pisateljica prodira v človekovo duševnost.

Maja Vidmar: Pojavi

Beremo Maja Vidmar: Pojavi

Pred petimi leti smo bili v pesniški zbirki Maje Vidmar Minute prednosti priča razpadu subjekta. Ta je razpadel na različne glasove, a prav z razpadom se je šele lahko na novo vzpostavil ter se na novo soočil s svetom in s samim seboj.

Asistentka

Recenzije Asistentka

V odštevanju do začetka festivala Liffe začenjamo z recenzijami nekaterih najbolj nestrpno pričakovanih filmov letošnjega programa. Prva je na vrsti Asistentka, eden od prvih celovečercev, ki se izrecno ukvarjajo z vprašanji "dobe MeToo".

Stran 1 od 33
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov