Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Recenzije - Arhiv

Medvedkov božični čudež

Gledamo Medvedkov božični čudež

10.12.2023

Ne le, da otroci vsako leto poskušajo bedeti pozno v noč, da bi ujeli pogled na Božička in njegova darila, tudi želja filmskih ustvarjalcev, da bi tega dobrodušnega moža ujeli na filmski trak, ni prav dosti manj goreča.

Hinko Smrekar: Poznal sem tokove sveta

Beremo Hinko Smrekar: Poznal sem tokove sveta

9.12.2023

Leta 2021 je bila v Narodni galeriji v Ljubljani pregledna razstava del Hinka Smrekarja. Ob tej priložnosti sta izšli zajetni knjigi, skupaj na več kot sedemsto straneh.

Boža Herek: Davek na pamet

Beremo Boža Herek: Davek na pamet

8.12.2023

Boža Herek v knjigi Davek na pamet s satiro razkriva družbene nepravilnosti in absurdnosti. Zgodbe, polne humorja in kritike, se dotikajo politike, birokracije in vsakdanjih ljudi, ki hlepijo po bogastvu in uspehu.

Andreja Vidmar: Iz nedotika

Beremo Andreja Vidmar: Iz nedotika

7.12.2023

Po že ustaljeni navadi besedila, prispela na razpis Sončnica, izbere selektorska ekipa. Njen član Zoran Pevec je svojo izbiro v spremni besedi k zbirki Andreje Vidmar Iz nedotika poimenoval Celjenje spomina, popis rodovnika.

Aleksandar Hemon: Tole ni zate

Beremo Aleksandar Hemon: Tole ni zate

6.12.2023

Avtofikcija bosensko-ameriškega pisca Aleksandra Hemona je dodobra prodrla tudi med slovensko bralstvo.

Lutz Seiler: Zvezda 111

Beremo Lutz Seiler: Zvezda 111

5.12.2023

Vse bolj uveljavljen in nagrajevan nemški pripovednik Lutz Seiler je podobno kot njegov rojak Inge Schultz eden od premišljevalcev o obdobju padca Zidu in začetka tranzicije, vsaj če sodimo po njegovih poslovenjenih romanih.

Vzornik

Filmska recenzija Vzornik

4.12.2023

Osrednja tema Vzornika je medvrstniško nasilje, kar je kompleksna tematika, ki jo film potencira z umestitvijo dogajanja v postpandemični čas in vključevanjem množice drugih pretresljivih življenjskih dogodkov, med drugim ločitve in alkoholizma.

Sylvain Tesson: V sibirskih gozdovih

Beremo Sylvain Tesson: V sibirskih gozdovih

30.11.2023

Francoski pisatelj, popotnik in pustolovec Sylvain Tesson se je v življenju lotil številnih izzivov in nenavadnih, napornih odprav.

Marija Švajncer: Zrcalo Hinka Smrekarja

Beremo Marija Švajncer: Zrcalo Hinka Smrekarja

29.11.2023

Marija Švajncer je pesnica, pisateljica, recenzentka in doktorica filozofskih znanosti, napisala je več esejističnih del in knjig s filozofsko vsebino, dva mladinska romana, dva romana za odrasle in šest pesniških zbirk.

Napoleon

Filmska recenzija Napoleon

28.11.2023

Ko je Napoleon umiral na otoku Sv. Helena, so se, če gre verjeti zgodovini, njegove poslednje besede glasile: "Francija, vojska ... Josephine." A cesarjeve prioritete so bile nanizane po ravno obratnem vrstnem redu od naštetega, teoretizira Ridley Scott.

Eva Mahkovic: Toxic

Beremo Eva Mahkovic: Toxic

28.11.2023

Fasciniranost z grdim, morbidnim in mrakobnim kot podstat (ali, bolje, ena od podstati) knjige, napisane v tako imenovani avtofikciji, morda ni prvo, na kar pomislimo ob tem; problem z avtofikcijo je namreč pogosto prav mesto umestitve filtra.

Niti besede

Gledamo Niti besede

25.11.2023

Celovečerec Hanne Slak govori o uspešni dirigentki Nini, ki mora nekega dne prekiniti vaje za pomemben koncert, ker je imel njen Lars nenavadno nesrečo. Za pet dni se zatečeta na zapuščen otok, kjer poskušata med sabo znova vzpostaviti odnos.

Alen Širca: Želo pesmi

Beremo Alen Širca: Želo pesmi

24.11.2023

Lahko bi rekli, da je slovenska literarna kritika v krizi.

Kazuo Ishiguro: Klara in sonce

Beremo Kazuo Ishiguro: Klara in sonce

22.11.2023

Nobelovec Kazuo Ishiguro je v romanu Klara in sonce ustvaril distopični svet (ne tako oddaljene) prihodnosti, v katerem se izgubljajo socialni stiki, ljudje so odtujeni drug od drugega.

Eugenijus Ališanka: Če

Beremo Eugenijus Ališanka: Če

21.11.2023

Litovski pesnik Eugenijus Ališanka je stari znanec slovenskih ljubiteljev poezije, saj je bil že gost ene od prvih izvedb festivala Dnevi poezije in vina, ko je ta še potekal v zlati Gradnikovi Medani, večkrat je obiskal tudi festival Vilenica.

Okus strasti

Liffe Okus strasti

19.11.2023

"Priprava hrane je način izkazovanja ljubezni." "Pot do srca gre skozi želodec." Okus strasti je nasladna drama, ki z neverjetnim očesom za podrobnosti dobri dve uri ilustrira točno take preproste, nerevolucionarne ugotovitve.

Priscilla

Liffe Priscilla

17.11.2023

Skozi biografsko dramo Priscilla se vije ista rdeča nit, ki jo lahko opazimo v večini del Sofie Coppola – tema deklištva, ki se ji avtorica tokrat približa s perspektive ene najslavnejših (otroških) nevest na svetu, Priscille Beaulieu – alias Presley.

Ambrož Kvartič: Od imena do spomina

Beremo Ambrož Kvartič: Od imena do spomina

17.11.2023

Naslov obsežne monografije etnologa in kulturnega antropologa Ambroža Kvartiča Od imena do spomina bralca prvi hip morda pusti v negotovosti.

Vsi mi tujci

Liffe Vsi mi tujci

16.11.2023

Letošnji Liffe nudi širok nabor globoko pretresljivih filmov o človeškem trpljenju, vojnah in zlu. Če bi radi film, ki sicer ni vesel, a vsaj ponudi priložnost za katarzičen jok, bo Vsi mi tujci prava izbira.

Primož Repar / Zdrav Ko Riba: Pot z Unij in naprej

Beremo Primož Repar / Zdrav Ko Riba: Pot z Unij in naprej

16.11.2023

Pesniška zbirka Pot z Unij in naprej nam podaja v razmislek številne iztočnice, asociacije in filozofske silogizme, ki so na neki način prerasli obliko haikuja, čeprav so v večini postali še krajši.

Stran 1 od 68
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov