Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Stanje na cestah in mejnih prehodih

Recenzije - Arhiv

Goroslav Vukšić – Gogo: Norci pomorci

Beremo Goroslav Vukšić – Gogo: Norci pomorci

24.07.2021

Kratka je naša obala in le majhen odstotek prebivalcev našega etničnega prostora je neposredno povezan z morjem. Torej je tudi kult pomorstva nerazvit in z njim navdahnjena literarna dela so redka.

Hollywoodska prevara

Gledamo Hollywoodska prevara

23.07.2021

Par filmskih producentov – veteran nizkoproračunske produkcije Max Barber in njegov nečak – se zadolži pri mafiji, da bi investiral v kontroverzen film o maščevalnih nunah, ki pa popolnoma propade.

Aleš Jelenko: Paralelna vesolja

Beremo Aleš Jelenko: Paralelna vesolja

23.07.2021

Kaj so paralelna vesolja? Vprašanje, ki bega številne proizvajalce teorij o stiku zavesti z lastno omejenostjo.

Samo Kreutz: Čumnata senčnega boga

Beremo Samo Kreutz: Čumnata senčnega boga

22.07.2021

Petdesetletni Kristijan ima za sabo nekaj težkih let – izgubil je hčerko, po vodi je splaval njegov zakon, propadlo mu je podjetje in že dolgo se zaman trudi najti kakršno koli zaposlitev. Da o dolgovih, ki so se vmes seveda nabrali, niti ne govorimo.

Arnon Grunberg: Dobri možje

Beremo Arnon Grunberg: Dobri možje

21.07.2021

Takoj na začetku naj omenim: kdor je na lovu za osvežujočim branjem, naj se vsekakor loti raziskovanja nizozemske literarne krajine.

Andrej Blatnik: Nezbrano delo

Beremo Andrej Blatnik: Nezbrano delo

20.07.2021

Okoli petdeset že objavljenih prispevkov, "majhnih premislekov", zbranih v Nezbranem delu Andreja Blatnika, razkriva širino avtorjevih področij delovanja.

Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

Beremo Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

19.07.2021

Knjigo z izzivalnim naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica je ameriško-slovenska pisateljica Erica Johnson Debeljak napisala v svojem maternem jeziku, angleščini, vendar v občutenem prevodu Andreja E. Skubica tega sploh ni čutiti.

Cvetka Lipuš: Odhajanje za začetnike

Beremo Cvetka Lipuš: Odhajanje za začetnike

18.07.2021

Interpretativni namig na knjižnem ovitku, s katerim založba pošilja zbirko Cvetke Lipuš Odhajanje za začetnike med bralke in bralce, pravi, da se naslov z ironijo navezuje na danes precej priljubljen, tudi prodajno uspešen žanr priročnikov za samopomoč.

Gloria mundi

Gledamo Gloria mundi

17.07.2021

Robert Guédiguian je znano ime francoskega filma. Njegov Sneg na Kilimandžaru je bil leta 2011 med drugim prejemnik nagrade lux, z omenjenim filmom in več drugimi deli je bil v tekmovalnih programih najprestižnejših festivalov.

Ocenjujemo hude mačke Grossmannovega festivala: zombiji, duhovi, volkodlaki

Izbor grozljivk Ocenjujemo hude mačke Grossmannovega festivala: zombiji, duhovi, volkodlaki

16.07.2021

V Ormožu se začenja prva etapa Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki bo naslednji konec tedna v Ljutomeru vrhunec dosegel s tradicionalnim mimovozom zombijev. Kaj pa prinaša tokratni tekmovalni program?

Natalija Pavlič: Kava s smetano

Beremo Natalija Pavlič: Kava s smetano

15.07.2021

Roman Natalije Pavlič Kava s smetano je sestavljen iz dveh delov, in sicer: Ana Maček, Dnevnik in Neža Slavec, Zgodba njenega življenja.

Šarlatan

Gledamo Šarlatan

14.07.2021

Jan Mikolášek je bil resnični ljudski zdravilec brez formalne izobrazbe. Deloval je na Češkem v sredini 20. stoletja in zelo natančno diagnosticiral bolezni na podlagi vzorcev urina.

Črna vdova

Filmska recenzija Črna vdova

12.07.2021

Tudi če odmislimo prisilni oddih od Marvelovih spektaklov, ki smo ga imeli v zadnjem letu, Črna vdova v kina prihaja prepozno, kot nekakšen retroaktivno "opravičilo" spregledani Maščevalki, a v času, ko je studio z očmi obrnjen že v četrto fazo MCU.

Andrej E. Skubic: Krasni dnevi

Beremo Andrej E. Skubic: Krasni dnevi

09.07.2021

Pisatelj, prevajalec, jezikoslovec, dramatik in scenarist Andrej E. Skubic (1967) je v romanu Krasni dnevi prerešetal predvsem družinske odnose.

Očiščenje za vedno

Filmska recenzija Očiščenje za vedno

07.07.2021

Pred osmimi leti si najbrž nihče ne bi mislil, da bo Očiščenje, nizkoproračunska grozljivka z izvirnim konceptom, odrivna deska za franšizo blockbusterjev. Vsak naslednji film - zdaj smo že pri petem - se bolj trmasto poskuša oklepati zeitgeista.

Vesela Ljahova: Četrt ob obvoznici

Beremo Vesela Ljahova: Četrt ob obvoznici

06.07.2021

Zgodbe bolgarske pisateljice Vesele Ljahove v knjigi Četrt ob obvoznici delujejo kot samostojne enote, vendar se glavne osebe v nekaterih zgodbah pojavljajo kot stranski liki v drugih. Vsem zgodbam je skupno, da se odvijajo v Sofiji.

Etgar Keret: Polêti že!

Beremo Etgar Keret: Polêti že!

05.07.2021

Na kaj pomislite, ko slišite ime Etgar Keret? Če ste brali kratke zgodbe v njegovi zbirki Še zadnja zgodba in konec, morda pomislite na imanentno humornost njegovega zgodbarskega sveta? 

Balet Povodni mož: gledališko zasnovana predstava, ki črpa iz slovenske folklore

Recenzije Balet Povodni mož: gledališko zasnovana predstava, ki črpa iz slovenske folklore

02.07.2021

Začetek predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije je sinoči na Blejskem otoku slovesno uvedla premiera baleta Povodni mož po konceptu in v koreografiji Edwarda Cluga ter v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Tiho mesto 2

Filmska recenzija Tiho mesto 2

29.06.2021

Ironično je, da smo se v multiplekse vrnili ravno za film, pri katerem mlaskanje in klepetanje v dvorani pokvari večji del njegove učinkovitosti. Obenem pa je Tiho mesto 2 film, ki - v pravih okoliščinah - poudarja dragocenost kolektivne izkušnje kina.

Goran Vojnović: Đorđić se vrača

Beremo Goran Vojnović: Đorđić se vrača

28.06.2021

Leta 2008 so Čefurji raus! Gorana Vojnovića izstrelili med osrednje figure domačega literarnega prostora, tako po kritiški sprejetosti kakor tudi po prodajnem uspehu.

Stran 1 od 40
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov