Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Recenzije - Arhiv

Vladimir Sorokin: Opričnikov dan

Beremo Vladimir Sorokin: Opričnikov dan

Glede na kontroverzni status, ki ga Vladimir Sorokin uživa v domovini, imamo v slovenščini presenetljivo malo prevodov njegovih del.

Prinčevo potovanje

Gledamo Prinčevo potovanje

Ob letošnjem dnevu Zemlje je Art kino mreža začela v svojih spletnih kinih predvajati animirani film Prinčevo potovanje, ki se v nekaterih vidnih potezah tematsko navezuje na ta dan.

Nick Cave & Warren Ellis: Carnage

Poslušamo Nick Cave & Warren Ellis: Carnage

Kot "brutalno, vendar lepo ploščo, ki je zakoreninjena v skupni katastrofi", je Nick Cave opisal sveži album Carnage, ki ga je s svojim kreativnim pribočnikom Warrenom Ellisom ustvaril v roku nekaj tednov v času popolnega zaprtja javnega življenja.

Vincenc Gotthardt: Na drugem koncu sveta

Beremo Vincenc Gotthardt: Na drugem koncu sveta

Literarni prvenec slovenskega koroškega avtorja iz Dul pri Šmohorju v Ziljski dolini Vincenca Gotthardta Na drugem koncu sveta je v moderni, refleksivni obliki napisano večsmerno delo.

Jeff Halper: Dekoloniziranje Izraela, osvobajanje Palestine

Beremo Jeff Halper: Dekoloniziranje Izraela, osvobajanje Palestine

Rešitev palestinskega vprašanja v obliki dveh držav je neizvedljiva in služi za ohranjanje izraelske okupacije, kot alternativa pa se vsiljuje ideja o eni demokratični, vključujoči državi. Halper predstavlja to vizijo in pot do njene uresničitve.

Krištof Dovjak: Saladinovo ihtenje

Beremo Krištof Dovjak: Saladinovo ihtenje

"Kakšno breme nosiš v srcu, slovar?" v pesniški zbirki Saladinovo ihtenje sprašuje dramatik in pesnik Krištof Dovjak. Pri tem verejtno ne gre le za naključno igro besed, hipni domislek ali pesniško figuro. Vprašanje je globlje.

Sojenje čikaški sedmerici

Tik pred podelitvijo oskarjev Sojenje čikaški sedmerici

A. Sorkin v Sojenju čikaški sedmerici ponuja učno uro zgodovine o radikalni levičarski politiki šestdesetih let v ZDA. Bolj kot protikapitalistične in protiimperialistične ideje nove levice ga zanima mainstreamovska prilika o "družbeni pravičnosti".

Oče (The Father): ne

Tik pred podelitvijo oskarjev Oče (The Father): ne "samo še ena drama o demenci"

Demenca, Alzheimerjeva bolezen in druge oblike postopne izgube spomina so večne filmske teme najbrž zato, ker ljudje svojo identiteto tako tesno povezujemo s spomini. Kdo smo, če ne skupek doživetij in odnosov? Kaj ostane, ko se vse to začne razkrajati?

Klemen Kordež: Hladna veriga

Beremo Klemen Kordež: Hladna veriga

Klemen Kordež se svojega prvenca, romana Hladna veriga, loteva v velikem zamahu: delo obsega približno štiristo strani in se okvirno razteza čez tri desetletja.

Fjodor M. Dostojevski: Peterburški letopis in Bele noči

Recenzije Fjodor M. Dostojevski: Peterburški letopis in Bele noči

Dvestota obletnica rojstva Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega bo tudi v naših krajih najbrž naplavila lepo število ponatisov in novih prevodov njegovih del.

Sin, drugi celovečerni film Ines Tanović

Gledamo Sin, drugi celovečerni film Ines Tanović

Drugi celovečerec bosanske režiserke in scenaristke Ines Tanović s preprostim naslovom Sin je obenem njen drugi oziroma tretji film, če štejemo še omnibus Neke druge zgodbe, ki se ukvarja z vedno zapletenimi družinskimi odnosi.

Ma Rainey's Black Bottom

V odštevanju do oskarjev Ma Rainey's Black Bottom

Ma Rainey's Black Bottom je veliko več kot samo "poslednja vloga Chadwicka Bosemana", čeprav je film doslej prav zaradi tega žalostnega dejstva doslej pritegnil največ pozornosti.

Primož Sturman: Sinteze

Beremo Primož Sturman: Sinteze

Zbirka dvajsetih kratkih zgodb Primoža Sturmana Sinteze je izšla dve leti po zbirki Gorica je naša.

Werner Herzog: O hoji v ledu

Beremo Werner Herzog: O hoji v ledu

Werner Herzog, eden največjih nemških režiserjev, filma nikoli ni dojemal kot svojo poglavitno vokacijo; konkretno, menil je, da moraš za dobrega ustvarjalca najprej postati dober obrtnik, npr. tesar ali zidar.

Zvok metala

6 nominacij za oskarje Zvok metala

Včasih življenje pred nas postavi nepričakovane ovire: smo še vedno isti človek, če se naša usoda zasuka v popolnoma drugo smer od pričakovane? Smo zaradi ljubljenih oseb dolžni iskati pot nazaj v prejšnje življenje?

John P. Enyeart: Smrt fašizmu; Boj Louisa Adamiča za demokracijo

Beremo John P. Enyeart: Smrt fašizmu; Boj Louisa Adamiča za demokracijo

Louis Adamič bi bil vajen ignorance, ki jo je njegovo delo v domovini deležno od osamosvojitve dalje; v svojem življenju (1898–1951) je bil neprestano strelovod različnih ideoloških konfrontacij.

Zlo ne obstaja

Gledamo Zlo ne obstaja

Med filmi, ki so na lanskem Ljubljanskem filmskem festivalu poželi največ zanimanja, je bil tudi Zlo ne obstaja režiserja Mohammada Rasoulofa, strastnega upornika in nekoga, ki na novo izprašuje iransko družbeno ureditev.

Judež in črni mesija

6 oskarjevskih nominacij Judež in črni mesija

Eden od najbolj nominiranih filmov pred podelitvijo oskarjev je zgodovinska lekcija z jasnim sporočilom: ko je v šestdesetih letih prišlo do soočenja stranke Črnih panterjev in FBI-ja, je bila kriminalna organizacija tista, ki je nosila policijske značke.

Dejan Kos: Zahvalni spevi

Beremo Dejan Kos: Zahvalni spevi

Profesor za nemško književnost na mariborski univerzi, doktor empirične literarne znanosti Dejan Kos, ki je magistriral iz srednjevisokonemških mističnih besedil, je pesniški prvenec Evangelij bližine objavil v zrelih letih, leta 2016.

Tove Jansson: Poslušalka

Beremo Tove Jansson: Poslušalka

Pisateljica in slikarka Tove Jansson se je rodila leta 1914 na Finskem, v švedski družini matere slikarke in očeta kiparja, tako da ji je bilo umetniško ustvarjanje položeno v zibelko.

Stran 1 od 38
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov