Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Festival se je začel 14. junija, ko je Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev podelilo stanovske nagrade igralcem, plesalcem in filmskim sodelavcem. Sklenil pa se bo drevi s podelitvijo festivalskih nagrad, za katere se poteguje devet celovečernih filmov sodobne svetovne filmske produkcije zadnjih dveh sezon, ki izstopajo po presežkih igralcev.

Filme je v tekmovalni program uvrstila tričlanska selektorska ekipa, ki jo sestavljajo zgodovinarka in sociologinja Ana Šturm, kulturologinja in filmska kritičarka Veronika Zakonjšek ter gledališki in filmski igralec Petja Labović. Prejemnike nagrad pa bo izbrala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo italijanska igralka Valentina Carnelutti in slovenska igralca Marijana Brecelj ter Sebastian Cavazza.

Nagrade festivala so poimenovane po zlatem jabolku oziroma kranjski liliji. Podeljenih bo pet nagrad, in sicer zlato jabolko grand prix, tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke in častno zlato jabolko. Tega podelijo častnemu gostu festivala, igralcu ali igralki, ki je s svojim bogatim in raznovrstnim opusom ter izjemnim delovanjem in umetniškimi dosežki vidno oblikoval/-a in zaznamoval/-a svetovni filmski kulturni prostor.

V tekmovalni program so uvrščeni iranski film Pohodi plin! (Panah Panahi, 2021), ameriški film Sladka stvar (Alexandre Rockwell, 2020), mednarodna koprodukcija Memoria (Apichatpong Weerasethakul, 2021), slovenski film Inventura (Darko Sinko, 2021), mednarodna koprodukcija Čudovita bitja (Gudmundur Arnar Gudmundsson, 2022), švicarsko-francosko-belgijski film Črta (Ursula Meier, 2022), mednarodna koprodukcija Morena (Antoneta Alamat Kusijanović, 2021), japonsko-francoski film Ne daj se, Keiko (Sho Miyake, 2022) in finsko-švedski film Tove (Zaida Bergroth, 2020).