Foto:
Foto:
Proslava RTV Slovenija
Fran Milčinski Ježek

Škodlar, rojen leta 1934 v Smledniku, je bil v svoji uspešni umetniški karieri sprva animator in lutkovni režiser v ljubljanskem lutkovnem gledališču.

Med lutkami
Kasneje se je proslavil tudi kot filmski režiser. Posnel je lutkovne filme Rondo, Čigavo je pismo, Zaspane, Anno 3003, Jutro, jezero in večer v Annecyju, Sintetična komika, Če bo deklica in TV-igro Stroj 70.

Letošnji Ježkov nagrajenec pa se je poskusil tudi kot skladatelj - v otroški TV-nadaljevanki 40 zelenih slonov - in kot animator lutk v kratkem lutkovnem filmu Zvezdica zaspanka.

Že štirinajst Ježkovih nagrajencev
Ježkovo nagrado od leta 1989 podeljuje Svet RTV Slovenija za izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti. Predsednik strokovne žirije je Tone Partljič.

V kronološkem zaporedju so Ježkovi lavreati do zdaj postali režiser, književnik in igralec Marjan Marinc, skladatelj Bojan Adamič, literat Srečko Golob, skladatelj Urban Koder, kantavtor Iztok Mlakar, glasbenik Mojmir Sepe, pesnik Ervin Fritz, kantavtorja Jani Kovačič in Tomaž Pengov, literat Pavel Lužan, igralec Gojmir Lešnjak - Gojc, šansonjerka Vita Mavrič, igralec Zlatko Šugman in lani spet igralec Jure Ivanušič.

Podelitev nagrade v sklopu jubileja Radia in Televizije Slovenija
Ježkovo nagrado so podelili v Mariboru v sklopu praznovanja 75-letnice Radia in 45-letnice TV Slovenija. V programu so poleg dosedanjih Ježkovih nagrajencev sodelovali še plesalci in plesalke Mojce Horvat, Vlasta Jeseničnik, Meri Avsenak Pogačnik, Polde Bibič, Jurki in basisti, prireditev pa so moderirali Miša Molk, Helena Koder, Aleš Jan in Peter Poles.