Foto:
Foto:
BBC Singers
Marjana Lipovšek

V komornem vzdušju cerkvice Marijinega vnebovzetja na blejskem otoku bodo priznani slovenski glasbeniki (klarinetist Jože Kotar, harmonikaš Borut Zagoranski in kitarist Žarko Ignjatovič) poustvarili skladbe, pisane za solistični instrument.

Koncertni progam se bo popoldne nadaljeval v štajerski prestolnici, kjer bodo člani Mariborske filharmonije oživili glasbo s prvih koncertov Mednarodnega združenja za sodobno glasbo (ISCM), za vrhunec dneva pa bo poskrbel edini stalni profesionalni komorni zbor v Veliki Britaniji - BBC Singers.

Zbor, ki obstaja že več kot 75 let, je znan predvsem po dinamičnih izvedbah sodobne glasbe, praizvedel in posnel je dela številnih ključnih skladateljev 20. stoletja, vključno s Poulencom, Brittnom, Boulezom in Beriom.

Svetovni glasbeni dnevi so se začeli 26. 9.
Na festivalu, ki ga organizira slovenska sekcija ISCM-ja in se je uradno začel s koncertom orkestra Slovenske filharmonije 26. 9. v Cankarjevem domu, se bo predstavilo okoli tisoč glasbenikov iz 50 držav.

Vodja festivala skladatelj Pavel Mihelčič je za Radio Slovenija dejal, da bodo obiskovalci prireditev Svetovnih glasbenih dni slišali predvsem skladbe, ki so nastale v naši bližnji preteklosti, saj je večina skladb starih od dveh do štirih let.

Med 40 prireditvami kar 24 koncertov
Na koncertih - teh bo kar 24 - bodo med drugimi nastopili godalni kvartet Arditti, ansambel Modern iz Kölna, simfonični orkester Frankfurtskega radia, zbor BBC-ja Singers, tolkalci iz Strasbourga, ansambel Klangforum Dunaj pod vodstvom Vinka Globokarja, Marijana Lipovšek in Irena Grafenauer.

Sodobna klasična glasba
Ker je poudarek vsakoletnih glasbenih dni na aktualnosti predstavljenih del, bo med približno 120 skladbami - med njimi bo 15 del slovenskih skladateljev - mogoče slišati številne glasbene novitete. Te je prek mednarodnih razpisov izbrala žirija sedmih uglednih skladateljev, to so Andre Laporte iz Belgije, Arne Mellnaes iz Švedske, Krzysztof Penderecki iz Poljske, Doina Rotaru iz Romunije, Klaus Huber iz Nemčije ter Alojz Srebotnjak in Ivo Petrič iz Slovenije.

Pester spremljevalni program
Poleg koncertov so organizatorji pripravili tudi pester spremljevalni program s projekcijami glasbenih filmov, razstavami, glasbenimi instalacijami in glasbenim sejmom v Stari Ljubljani. V sklopu festivala bosta potekala tudi muzikološki simpozij in seja generalne skupščine ISCM-ja.

Ena najpomembnejših manifestacij glasbene umetnosti v svetovnem merilu, ki bo trajala do 3. oktobra, bo pri nas praznovala 80. obletnico obstoja. Svetovni glasbeni dnevi v organizaciji ISCM-ja so se namreč začeli leta 1923 s prvim koncertom v Salzburgu in vsako leto potekajo v drugi državi.

Program
26. 9.
ob 20.00, Cankarjev dom, Ljubljana, orkester Slovenske filharmonije.
ob 20.00, Prešernov trg, Ljubljana, večmedijski spektakel Svetloba in glasba.
ob 20.30, Cankarjev dom, Ljubljana, film Boulez reponse.

27. 9.
ob 11.45, Postojnska jama, Postojna, Zagrebški kvartet saksofonov,
ob 17.00, gledališče, Piran, Zagrebški kvartet saksofonov in Univerza za glasbo in upodabljajočo umetnost z Dunaja,
ob 19. 30, avditorij, Portorož, orkester Beograjske filharmonije,
ob 20.30, Cankarjev dom, Ljubljana, film Naqoyqatsi/Življenje kot vojna,
ob 22.00, Križni hodnik, Piran, Ansambel študentov in profesorjev Akademije za glasbo Ljubljana z gosti in Slowind kvartet.

28. 9.
ob 19.30, stolnica sv. Janeza Krstnika, Maribor, Zbor BBC Singers.

29. 9.
ob 17.00
, Slovenska filharmonija, Ljubljana, The nieuw ensemble,
ob 22.30, Cankarjev dom, Ljubljana, Les percussions de Strassburg.

30. 9.
ob 17.00
, Cankarjev dom, Ljubljana, Zbor Carmina slovenica,
ob 19.30, Slovenska filharmonija, Godalni kvartet Minguet.

1. 10.
ob 17.30
, Cankarjev dom, Ljubljana, Janus Ensemble,
ob 20.00, Cankarjev dom. Ljubljana, Simfonični orkester Frankfurtskega radia.

2. 10.
od 9.30 do 12.30
, Cankarjev dom. Ljubljana, muzikološki simpozij,
ob 15.00, galerija Božidarja Jakca, Kostanjevica na Krki, Mate Bekavec in Godalni kvartet Tartini.

3. 10.
od 9.30 do 12.30
, Cankarjev dom. Ljubljana, muzikološki simpozij,
ob 17.00, Cankarjev dom, Ljubljana, Ansambel amsterdamskega konzervatorija.

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani: www.wmd2003.s5.net.