Foto:
Foto:

Na razstavi bo predstavljenih več kot 400 kosov izbranih predmetov, ki so jih v 19. in 20. stoletju madžarski kmetje, pastirji, obrtniki in drugi vaški prebivalci nosili kot nakit.

Razstavo bosta odprla Zoltan Fejös, direktor Etnografskega muzeja v Budimpešti, in Gabor Bagi, veleposlanik Republike Madžarske v Sloveniji.

Tematsko razdeljena razstava
Nakit bo razdeljen v več sklopov - naglavno okrasje, ogrlice, okrasni pasovi, zapestnice in prstani, okrasne igle in jermenske zaponke. Sama razstava pa je razdeljena še po funkciji in obliki nakita. Razstavljeni predmeti predstavljajo posebnosti madžarskega ljudskega nakita, ki je zaradi svojih tipičnih oblikovnih in funkcionalnih značilnosti poseben, čeprav v določenih pogledih skromnejši od podobnega nakita drugih narodov. Prikazani so tudi materiali za izdelavo nakita in njegova vloga in uporaba ob različnih življenjskih in prazničnih priložnostih.

Sodelovanje med državama
Razstava prihaja k nam iz Etnografskega muzeja iz Budimpešte v okviru Programa sodelovanja v kulturi, izobraževanju in znanosti ter izmenjav med Slovenijo in Madžarsko.