Galerija Photon ima svoje prostore na Trgu prekomorskih brigad v Šiški. Na posnetku je tamkajšnja razstava Gorana Bertoka. Foto: Galerija Photon
Galerija Photon ima svoje prostore na Trgu prekomorskih brigad v Šiški. Na posnetku je tamkajšnja razstava Gorana Bertoka. Foto: Galerija Photon

V okviru zaznamovanja jubileja so pripravili razstavo Drugačni svetovi 2023, ki je na ogled do 29. septembra. Gre za skupinsko razstavo 11. Photonovega mednarodnega natečaja za mlade fotografe, na kateri so tako v galeriji Photon kot v sosednjem Kinu Šiška predstavljene stvaritve izbrane deseterice finalistov.

Tukaj se lahko podate na
virtualni sprehod
po galeriji Photon.

Platforma za predstavljanje dela mladih fotografov
Natečaj je namenjen mladim ustvarjalcem do 35. leta starosti na področju sodobne avtorske fotografije. Po besedah kuratorice in koordinatorice projekta Špele Pipan se je začel kot domači natečaj, druga izvedba je zajela države na območju nekdanje Jugoslavije, že tretja pa države iz Srednje in Vzhodne Evrope (CEE). Z natečajem želijo mladim fotografom dati platformo za predstavitev njihovih projektov.

Natečaj z leti pridobiva prepoznavnost, kar se kaže v številu prijav, vsako leto se tudi trudijo sestaviti zanimivo žirijo. V letošnji žiriji so češki fotograf in vodja Inštituta za kreativno fotografijo na Šlezijski univerzi v Opavi Vladimir Birgus, nekdanji direktor Eyes on - Meseca fotografije na Dunaju in soustanovitelj založniške platforme Reflektor Thomas Licek in Maša Žekš, kuratorica, ki sodeluje z prodajno galerijo DobraVaga in s Kinom Šiška, ki je koproducent razstave letošnjega natečaja. Prva nagrada  prinese 1000 evrov podpore za produkcijo in samostojno razstavo v Photon Gallery Vienna v prihodnjem letu.

Ena izmed fotografij iz serije Emme Szabo (1995), ki je prejela prvo nagrado letošnjega natečaja. Foto: Galerija Photon
Ena izmed fotografij iz serije Emme Szabo (1995), ki je prejela prvo nagrado letošnjega natečaja. Foto: Galerija Photon

Nagrajena trojica z družinsko tematiko
Prvo nagrado je tokrat prejela Emma Szabo iz Madžarske, drugo slovenski avtor Rene Ketiš, tretjo pa Franceska Legat prav tako iz Madžarske. Med desetimi finalisti so bili še Bianka Csenki, Tamas Czeke in Laura Detre-Czirjak iz Madžarske, Eliška Hauserova in Tomaš Jiraček iz Češke, Iga Mroziak iz Poljske in Karla Šavrtkova iz Slovaške.

Pri vseh nagrajencih letošnjega natečaja je v ospredju družinska tematika. Emma Szabo je nagrado prejela za serijo RADIX, skozi katero na zelo samosvoj način prikazuje svoje starše, s katerimi je imela v otroštvu težaven odnos zaradi njunega nekonvencionalnega načina življenja. Ketiševa serija SPODIK prinaša sklop ekspresivnih črno-belih fotografij, narejenih večinoma z analogno tehniko. Serija nima enotne tematike, temveč je zbirka umetnikovih vizualnih izkušenj in predstavlja izrazito subjektiven dokument življenja sodobne mlade generacije. Franceska Legat se v seriji Hellish Eden opira na spomine svojih staršev iz časa komunističnega režima v 70. in 80. letih preteklega stoletja na Madžarskem, piše v razstavnem katalogu.

Kdaj bomo dobili fotografski muzej?
Galerijo Photon je leta 2003 ustanovil Dejan Sluga. Leta 2005 je kot Center za sodobno fotografijo Photon zagnala festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije, ki ga je organizirala do leta 2018. Leta 2013 je zaživela še dunajska izpostava galerije, Photon pa je bil leta 2014 med soustanovitelji sejma, specializiranega za umetniško fotografijo v Budimpešti - Art Photo Budapest.

"V tem času je bilo več prelomnih trenutkov, ki so dali pospešek in galerijo etablirali v Srednji in Vzhodni Evropi kot pomembnega protagonista za področje ne le sodobne, ampak tudi moderne povojne fotografije," je povedal Sluga. Tudi v prihodnje se bodo osredinjali na predstavljanje pomembnih avtorjev sodobne in povojne fotografije, je napovedal ustanovitelj galerije. Dodal je, da si tudi zelo prizadevajo, da bi spodbudili odločevalce v Sloveniji, da bi končno tudi pri nas dobili institucionalno obliko predstavljanja fotografije, ki bi Slovenijo po dolgih letih zamujanja postavil na evropski zemljevid – govor je torej o ustanovitvi fotografskega muzeja.