Židovski stolp iz 15. stoletja velja za najstarejšo stavbo v Mariboru, ki je še v funkciji. Foto: Fotogalerija Stolp
Židovski stolp iz 15. stoletja velja za najstarejšo stavbo v Mariboru, ki je še v funkciji. Foto: Fotogalerija Stolp

Pred okroglimi štirimi desetletji je takratna mariborska mestna uprava Fotoklubu Maribor dodelila Židovski stolp, da v njem uredi prvo slovensko galerijo za sodobno fotografijo. Kot je povedal predsednik kluba, so jo uredili z udarniškim delom in na takšni podlagi temelji njeno delo še danes.

Fotoklub s fotografskim laboratorijem
"V Mariboru smo lahko ponosni, da imamo prvo specializirano galerijo za fotografsko umetnost v Sloveniji. V drugih mestih so sledile pozneje," je še povedal Branimir Ritonja. "Danes je Fotogalerija Stolp ena osrednjih inštitucij za sodobno likovno umetnost s področja fotografije in eden osrednjih ponudnikov kulturnih dobrin v Sloveniji," je dodal.

V 15. stoletju zgrajeni Židovski stolp, ki stoji v neposredni bližini nekdanje sinagoge na Židovskem trgu, je bil nekoč del mariborskega mestnega obzidja. V tej trinadstropni galeriji vsako leto pripravijo povprečno deset razstav letno, tako domačih kot tujih avtorjev. V kletnih prostorih, kjer je uradni sedež Fotokluba Maribor, je urejen tudi fotografski laboratorij oziroma temnica, v kateri je mogoče razvijati in povečevati črno-bele fotografije po klasičnem postopku.

Leta 1979 je tedanja mestna skupščina Židovski stolp dodelila Fotoklubu Maribor za razstave, a ker je bil precej dotrajan in dolga leta zapuščen, je trajalo skoraj deset let, da so ga uredili. Foto: BoBo
Leta 1979 je tedanja mestna skupščina Židovski stolp dodelila Fotoklubu Maribor za razstave, a ker je bil precej dotrajan in dolga leta zapuščen, je trajalo skoraj deset let, da so ga uredili. Foto: BoBo

Težava je, da še vedno delujejo kot društvo, zato v galeriji nimajo redno zaposlenih posameznikov. Posledično je tudi odpiralni čas omejen na dve uri dnevno, ko so prostovoljno prisotni člani društva ali študenti likovne umetnosti. Sredstva, ki jih letno prejmejo od občine, večinoma zadoščajo le za pokritje stroškov.

Fotoklub Maribor je bil ustanovljen leta 1936 in danes združuje okoli 140 članov iz vse Slovenije. Iz njega izhajajo pomembna imena, kot so Ivan Dvoršak, Stojan Kerbler, Zmago Jeraj, Dragiša Modrinjak in Bogo Čerin. V Fotogaleriji Stolp je bilo v 40 letih na ogled več kot 400 razstav.

Letošnji jubilej v galeriji zaznamujejo z razstavo Minimalizem, na kateri je razstavljenih 47 fotografij 34 avtorjev iz Fotokluba Maribor in je na ogled od sredine decembra. Minimalizem je v fotografiji v slovenskem prostoru uveljavil prav t. i. mariborski krog na njihovi prvi razstavi leta 1971.

Želja po vzpostavitvi skupne mestne institucije
V vsakem primeru si želijo, da stolp, ki je še vedno v lasti občine in ga ima klub v brezplačnem najemu, ostane fotografsko razstavišče, saj po besedah Ritonje omogoča zelo dinamične postavitve. "Dokler bo pripravljenost članov kluba, da pomagajo po svojih močeh, bo šlo. Ne znam pa si predstavljati, kako bo pozneje," je še dejal predsednik fotokluba. Z obiskom v Fotogaleriji Stolp so zadovoljni, še posebej v poletnih mesecih. Zadnja štiri leta prirejajo tudi Festival fotografije, ki je po besedah predsednika kluba naletel na zelo dober odziv.

Kot še pravi Branimir Ritonja, namerava galerija tudi v prihodnje nadaljevati dosedanji način dela, saj večjih sprememb ni na vidiku. Želijo pa si, da bi se v mestu vzpostavila skupna institucija, neke vrste Mestna galerija, pod katero bi se lahko združile vse manjše galerije in tako profesionalizirale svoje delo.

Fotogalerija Stolp v Mariboru letos praznuje 40 let (TV-prispevek s 7. marca 2019)
Minimalizem (TV-prispevek z 12. decembra 2019)