Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Ta kultni, politično nekorektni strip, ki so ga prebirali in se mu smejali po vsej nekdanji Jugoslaviji, je zdaj na ogled v Muzeju Jugoslavije v Beogradu, k čemur so pripomogli številni, od slovenskih institucij, donatorjev, sponzorjev in prijateljev do avtorja Roka Glavana.

Razstava je iz Ljubljane do Beograda prispela v časih, ko je to zaradi ukrepov in zmanjšanja sredstev pravi podvig in ko tudi v Srbiji ne vejo, kako dolgo bodo kulturne ustanove še odprte. Zato v slogu Alana Forda: "Če želiš zmagati, ne smeš izgubiti."

Za tiste, ki so prebrali knjigo Lazarja Džamića, o tem, kako so v Jugoslaviji posvojili in živeli Alan Forda, kraj razstave ni nobeno presenečenje ali alanfordovska šala.

"To je logično mesto, kamor mora priti ta razstava. Lahko bi jo postavili samo še v mavzolej, zraven maršala Tita, kar bi bilo pa malce preveč kruto," pravi avtor razstave Rok Glavan.

"Alan Ford je brez dvoma eden od mnogo fenomenov, ki zaznamujejo jugoslovansko nasledstvo. V hiši smo bili navdušeni, saj je strip prišel v vse pore našega življenja," pravi direktorica Muzeja Jugoslavije Neda Knežević.

Italijanski strip, ki je postal kulten le v nekdanji Jugoslaviji. Fenomen popularne kulture, posmeh skorumpiranim, nesposobnih, zmanipuliranim ljudem – nikomur ni bilo prihranjeno.

Sorodna novica O Alanu Fordu, ki "razgalja zlaganost uradne zgodovine in stupidnost popularne kulture"

"To je bila država, v kateri smo živeli in ki je po eni strani delovala kot najboljša država na svetu, po drugi strani je bilo jasno, da marsikaj ni v redu, ne deluje. In prav to je alanfordovska poetika," še dodaja Neda Knežević.

Seveda na absurden, duhovit način, aktualen tudi danes. "Ukvarjamo se s situacijami, za katere danes, ko se zgodijo, rečeš, da so alanfordovske, kje so pa to pobrali. Zato rad rečem, da nekateri smo strip brali, eni so ga razumeli, ena so ga pa zelo dobro usvojili. Poglejte televizijski dnevnik, preberite jutranji časopis, zraven vzemite številko Alana Forda, pobrskajte ga in boste zagotovo našli neko podobnost," pravi Glavan.

Rok Glavan je antikvar, zato se med alanfordovskimi izreki najprej spomni tistega: "Bolje izdati knjigo kot prijatelja." V resnici pa se najdejo za vsako priložnost. "Recimo, ko se pojavi nova stranka. 'Nič ne bomo izpolnjevali in to tudi obljubljamo.' Stranka resnice. Ves čas imate citate, ki jih lahko prilepite na karkoli," še pravi Glavan.

Razstava o Alanu Fordu v Beogradu