"Na istem grebenu smo poskušali doseči tri gore, vendar smo se morali zaradi slabih snežnih razmer obrniti, tik preden bi dosegli zadnji vrh. Ta fotografija izraža tisti ključni trenutek pri odločitvi, ali se obrnemo ali pa nadaljujemo vzpon," je še dejal nagrajenec slovenske nacionalne nagrade na Sony World Photography Awards 2021.

Zmagovalna fotografija Julijske Alpe. Foto: Aljaž Žnidaršič
Zmagovalna fotografija Julijske Alpe. Foto: Aljaž Žnidaršič

Žirija ga je izbrala anonimno na podlagi fotografije Julijske Alpe, ki jo je prijavil v kategoriji Pokrajina odprtega tekmovanja.

Opisuje se kot fotograf samouk, s fotografijo pa se ukvarja le nekaj let, vendar je postala del njegovega vsakdana. Pred enim letom je pustil redno službo in posvetil svoje življenje fotografiji. "Ves svoj prosti čas zdaj namenjam izboljševanju svojega znanja, saj verjamem, da sem na pravi poti," je še poudaril.

Fotografija je bila posneta lani oktobra ob prvem zimskem vzponu, ki sem ga naredil s prijateljem. Na istem grebenu smo poskušali doseči tri gore, vendar smo se morali zaradi slabih snežnih razmer obrniti, tik preden bi dosegli zadnji vrh. Ta fotografija izraža tisti ključni trenutek pri odločitvi, ali se obrnemo ali pa nadaljujemo vzpon.

-

Ob prejemu nagrade je svoje življenjsko vodilo opisal takole: "Delamo zato, da lahko živimo. Ne bi smeli živeti, zato da delamo. Ta nagrada zame pomeni osebno dokazilo, da sem na pravi poti. Resnično sem vesel zmage in vlila mi je ogromno nove motivacije."

Tokrat je sodelovalo 53 držav
Tekmovanje za nacionalno nagrado (National Awards) je skupna pobuda Svetovne fotografske organizacije in podjetja Sony, ki podpira lokalne fotografske skupnosti po vsem svetu. Tokrat je sodelovalo 53 držav. Na tekmovanje Sony World Photography Awards 2021 je prispelo več kot 330.000 fotografij, od katerih je bilo v odprtem tekmovanju, ki je služilo za izbor prejemnika nacionalne nagrade, prijavljenih več kot 165.000 del, sta sporočila Svetovna fotografska organizacija in Sony Slovenija.

Zmagovalci študentskega, mladinskega, odprtega in profesionalnega tekmovanja mednarodnega natečaja Sony World Photography Awards 2021 pa bodo znani 15. aprila 2021.